Ziua Armatei Române marcată la Oradea - Ceremonie restrânsă
Ziua Armatei Române a fost marcată ieri, la Oradea, printr-un ceremonial restrâns, din cauza restricţiilor sanitare impuse în urma creşterii numărului de persoane infectate cu Covid. La eveniment au participat doar militari, oficialităţi locale şi foarte puţini orădeni.
Garnizoana Oradea a organizat, ieri, o ceremonie militară la Statuia Ostaşului Român din Parcul 1 Decembrie, pentru a marca a marca împlinirea a 77 de ani de la acţiunile de eliberare a teritoriului naţional purtate de Armata României în cel de-al Doilea Război Mondial în perioada 23 august - 25 octombrie 1944 şi Ziua Armatei Române. La ceremonie au fost prezente cadre militare active şi în retragere, dar şi oficialităţi: prefectul Dumitru Ţiplea, vicepreşedintele Consiliului Județean Bihor, Mircea Mălan, şi primarul Oradiei, Florin Birta. Pe de altă parte, au lipsit detaşamentul de onoare, garda drapelului şi fanfara militară, în urma deciziei luate la nivel central. Ceremonia a debutat cu imnul naţional şi un Te Deum oficiat de preotul Garnizoanei Oradea, Mircea Ioniţă. Despre importanţa zilei de 25 octombrie a vorbit lt. col (r) Dan Poinar, preşedintele Asociaţiei Naţionale Cultul Eroilor „Regina Maria”, filiala Bihor. Ceremonia s-a încheiat cu depunerea de coroane şi jerbe.
Ziua de 25 octombrie a fost declarată Ziua Armatei în 1959. Pe 25 octombrie 1944 armata română a eliberat orașul Carei, ultima localitate din Transilvania de Nord eliberată de sub ocupația maghiară. Eliberarea orașului Carei a coincis cu ziua de naștere a regelui Mihai, acesta împlinind, pe 25 octombrie 1944, vârsta de 23 de ani. Ca sărbătoare oficială, celebrarea Zilei Armatei Române pe 25 octombrie a fost instituită în 1 octombrie 1959, prin decret al Marii Adunări Naționale. La acea vreme purta numele de „Ziua Forțelor Armate ale Republicii Populare Române” și era denumită ca „sărbătoare militară și populară”.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.