Ziua Mondială de Conștientizare a Autismului - Împreună pentru autism!
2 aprilie este data la care se marchează în întreaga lume Ziua Mondială de Conștientizare a Autismului, prin iluminarea în albastru a unor clădiri importante și prin manifestări de conștientizare a acestei afecțiuni.
De ani de zile, Asociația SOS Autism Bihor organizează marșuri, concerte, seri caritabile, proiecții de filme, iluminează în albastru clădirea Teatrului Regina Maria, lansează baloane albastre, toate acestea pentru a marca, așa cum se cuvine, ziua de 2 aprilie.
În acest an, evenimentul nu a fost marcat, din cauza acestui virus ucigaş care ne obligă pe toți să ne distanțăm, să ne ferim unii de alții şi să stăm în case…
“Printr-un simplu exercițiu de imaginație, puteți înțelege ce simte o persoană cu autism care, de-a lungul vieții, este izolată, nu-i plac îmbrățişările, atingerile, se teme de incertitudini… Noi, părinţii copiilor cu autism, trăim acest sentiment zilnic. De la aflarea diagnosticului, familia care este alături de persoana cu autism experimentează zi de zi izolarea socială şi incertitudinea viitorului. Ne întrebăm zilnic cât vom rezista, ce se va întâmpla cu copilul nostru când noi nu vom mai fi? Cine va avea grijă de el? Noi vom trece peste aceste momente grele, dar copiii cu autism nu pot să facă acest lucru. De aceea, nu uitați de ei, nu uitați că persoanele cu autism au nevoie de noi şi de voi, pentru că nu pot singure nu pot să iasă din această stare! Anul acesta nu vom defila cu baloane albastre şi nici nu vom lumina clădiri, asta pentru ca 2020 ne-a oferit tuturor o lecție de viață!”, este mesajul transmis de Simona Zlibuț, președinta Asociaţiei SOS Autism Bihor.
Ea a ţinut să aducă mulţumiri tuturor celor care an de an i-au fost alături în organizarea manifestărilor dedicate Zilei Mondiale de Conștientizare a Autismului, şi a anunţat că, de această dată, evenimentul nu va putea fi marcat.
“Cu mare regret, anunţ că în 2020 nu putem realiza nicio manifestare dedicată acestei zile şi, din păcate, nici “Seara Caritabilă”, care era o tradiție de şapte ani. Aceste evenimente au ca scop, în primul rând, de a atrage atenţia autorităților asupra existenţei acestor copii, tineri şi adulți cu autism, pentru a veni în sprijinul acelor ONG-uri care încearcă pe forţe proprii de a continua terapiile şi de a-i integra în viaţa socială. Am convingerea că, după această criză, vom reuşi să ducem mai departe lupta noastră, a părinţilor care au copii cu autism, împreună cu voi, cei care ne sunteţi alături! Vă mulţumesc, şi să dea Dumnezeu să ne revedem sănătoși!”, a transmis Simona Zlibuţ.
În semn de solidaritate cu persoanele ce au tulburări din spectrul autist, Prefectura Bihor a postat astăzi, pe pagina de Facebook a instituţiei, următorul mesaj: “Suntem alături de asociațiile și familiile din Bihor în efortul de conștientizare a problemelor cu care persoanele afectate de autism se confruntă în fiecare zi”.
Ziua Internațională de Conștientizare a Autismului a fost instituită de către Adunarea Generală a ONU, la 18 decembrie 2007, fiind propusă de reprezentanţii Statului Qatar şi sprijinită de către toate statele membre.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.