Ziua Unirii Principatelor Române - Ceremonie restrânsă în Piața Unirii
Piața Unirii va găzdui luni, 24 ianuarie, de la ora 12.00, o ceremonie militară restrânsă, prilejuită de Ziua Unirii Principatelor Române.
Evenimentul se va desfășura la Statuia Regelui Ferdinand I din Piața Unirii - Oradea, după următorul program: 12.00-12.02 – Întâmpinarea persoanei oficiale, prezentarea onorului și salutul drapelului de luptă; 12.02-12.05 – Intonarea Imnului Național al României; 12.05-12.20 – TE DEUM oficiat de preotul garnizoanei Oradea; 12.20-12.35 – Alocuțiuni privind însemnătatea evenimentului; 12.35-12.45 – Scurt moment artistic; 12.45-12.57 – Festivitatea depunerii de coroane, jerbe și buchete de flori la Statuia Regelui Ferdinand I din Piața Unirii; 12.57-13.00 – Defilarea detașamentului de onoare.
Anul acesta se sărbătoresc 163 de ani de la Unirea Principatelor Române, moment ce reprezintă o primă etapă importantă în crearea statului unitar român. Idealul generației pașoptiste de a uni cele două tărâmuri românești a fost edificat în ședința Adunării elective din Țara Românească, prin propunerea și alegerea ca domnitor a lui Alexandru Ioan Cuza, atât în Țara Românească, cât și în Moldova.
După un întreg deceniu în care elitele românești au făcut presiuni diplomatice permanente în cancelariile europene cu privire la dorința de unire a poporului, în anul 1859 s-a înfăptuit Mica Unire. Noul domnitor ales Alexandru Ioan Cuza, cu sprijinul lui Mihail Kogălniceanu, a pus în aplicare o agendă liberală și a generat reforme importante precum instaurarea unui nou cod civil și penal, înființarea Armatei Naționale Române, modernizarea educației, reforma agrară, trecerea de la alfabetul chirilic la cel latin, reforma fiscală și secularizarea averilor mănăstirești.
„Sărbătoarea Unirii Principatelor Române de la 24 ianuarie 1859 reprezintă o dată crucială în construcția statului român modern. Iar astăzi, provocarea o reprezintă depășirea pandemiei și accelerarea dezvoltării economice a României, în pas cu celelalte state membre ale Uniunii Europene. Dar istoria ne-a demonstrat că putem fi puternici ca națiune, atunci când ne unește același scop. Uniți vom reuși să depășim orice obstacol și să îndeplinim tot ce ne propunem. La mulți ani, România! La mulți ani, dragi români! Doamne ajută!”, se afirmă într-un comunicat al Cancelariei Prefectului Județului Bihor în care se mai reamintește că respectarea normelor de distanțare socială și a măsurilor sanitare în vigoare este obligatorie.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.