30 de magistrați români au protestat la Bruxelles - Apel la solidaritatea europeană
30 de magistrați din toată țara au protestat ieri pe treptele Palatului de Justiție din Bruxelles, împotriva modificării legilor justiției de către coaliția PSD - ALDE. Ei au purtat banderole albe și au afișat pancarte cu mesaje în engleză și franceză.
Reprezentanți ai Asociației „Forumul Judecătorilor din România”, Asociației „Mișcarea pentru Apărarea Statutului Procurorilor” și Asociației „Inițiativa pentru Justiție”, magistrații au anunțat printr-un comunicat, că se vor întâlni la Bruxelles „cu oficiali de prim rang ai Comisiei Europene și ai Parlamentului European, inclusiv cu prim-vicepreședintele Comisiei Europene, dl. Frans Timmermans, într-un demers care vizează starea justiției din România și care va cuprinde și un flashmob organizat de magistrații români în colaborare cu colegii lor din Belgia în fața Palatului de Justiție din Bruxelles.”
„Prin reformele legislative adoptate în ultimii doi ani, ignorând avizele Comisiei de la Veneția și rapoartele Comisiei Europene, coroborate cu ineficienţa Consiliului Superior al Magistraturii de a garanta în mod real independența justiției, judecătorii și procurorii fiind supuși unor asalturi continue, România se îndepărtează vizibil de la cerințele statului de drept”, se mai spune în documentul citat.
Magistrații avertizează că „o astfel de situație tinde să se răspândească în toată Europa, punând sub carantină zeci de ani de dialog și progrese democratice ce păreau ireversibile. În atare condiții, instituțiile europene nu pot rămâne în pasivitate, soarta statului de drept în România fiind și obligația acestora. Dreptul la informare al entităților europene presupune posibilitatea acestora de a dialoga în mod liber și fără presiuni cu magistrații români”.
Ei le reproșează autorităților „lipsa unui dialog real” cu judecătorii și procurorii, ceea ce i-a determinat pe aceștia din urmă să „protesteze sub diverse forme, de la suspendarea ședințelor de judecată până la ieșirea pe treptele instanțelor și parchetelor, solicitând, între altele, eliminarea limitărilor adoptate cu privire la libertatea de exprimare a judecătorilor și procurorilor, abrogarea dispozițiilor referitoare la înființarea Secției speciale pentru investigarea infracțiunilor comise de magistrați, renunțarea la dispozițiile care prevăd dublarea perioadei de pregătire în cadrul Institutului Național al Magistraturii și la cele care elimină meritocrația în magistratură.”
Comentarii
Nu există nici un comentariu.