Comisia Europeană şi şeful diplomaţiei europene Josep Borrell au avertizat marţi asupra „oprimării în creştere" a femeilor şi fetelor şi atacurilor alarmante asupra drepturilor femeilor în lume, în ajunul Zilei Internaţionale a Femeii, potrivit unui comunicat al executivului comunitar.

 

„Cu ocazia Zilei Internaţionale a Femeii, ne gândim la rezilienţa şi la forţa femeilor, la voinţa lor de a lupta împotriva nedreptăţii, la devotamentul lor de a-i proteja pe ceilalţi, la eforturile lor neobosite în favoarea schimbării", menţionează Comisia şi Borrell într-o declaraţie comună.

„Nu doar astăzi, ci în fiecare zi, suntem alături de toate femeile pentru a da un impuls tot mai puternic în favoarea drepturilor lor în întreaga lume. Dorim să le oferim femeilor posibilitatea de a-şi urmări în mod neîngrădit obiectivele în viaţă. Opresiunea tot mai mare la nivel mondial împotriva lor şi atacurile la adresa drepturilor omului ale femeilor şi ale fetelor sunt alarmante", se mai arată în declaraţie.

„Suntem alături de femeile din Iran, ale căror libertăţi sunt restricţionate în mod sistematic şi de cele din Afganistan, unde talibanii încearcă să elimine prezenţa femeilor şi a fetelor din spaţiul public, precum şi de cele din orice parte a lumii unde drepturile şi libertăţile fundamentale ale femeilor sunt ameninţate sau le sunt refuzate. De asemenea, suntem profund îngrijoraţi de relatările potrivit cărora forţele armate ruse utilizează violenţa sexuală împotriva femeilor şi a copiilor din Ucraina ca armă de război. Aceste acţiuni constituie crime de război, iar făptaşii trebuie aduşi în faţa justiţiei. Vom continua să colaborăm cu partenerii noştri internaţionali pentru a trage la răspundere Rusia pentru aceste atrocităţi", mai notează Comisia şi şeful diplomaţiei UE.

Pentru a consolida responsabilitatea la nivel mondial, UE tocmai a adoptat un pachet de sancţiuni împotriva autorilor actelor de violenţă sexuală şi bazată pe gen.

„Sunt şi veşti bune. UE a luat decizii istorice pentru a se asigura că femeile din UE au aceleaşi oportunităţi ca bărbaţii; de exemplu, prin intermediul noilor sale norme privind echilibrul de gen în consiliile de administraţie ale întreprinderilor sau transparenţa salarială. Dorim, de asemenea, să stabilim norme la nivelul UE pentru combaterea violenţei împotriva femeilor şi a violenţei domestice", menţionează aceeaşi declaraţie.

„Mai sunt încă multe de făcut. Mai avem de străbătut un drum lung către o egalitate reală a drepturilor. Egalitatea de gen va fi realizată numai în ziua în care luăm cu toţii parte la promovarea şi la apărarea sa, în UE şi în întreaga lume", concluzionează semnatarii.