Mike Pompeo, Secretarul de Stat de la Washington, a anunțat vineri că SUA se retrag în mod formal din Tratatul privind Forțele Nucleare Intermediare (INF), afirmând că Rusia este în întregime responsabilă pentru această situație, în timp ce Moscova a anunţat încetarea acordului „la iniţiativa” SUA.

 

„Pe 2 februarie 2019, SUA au acordat șase luni Rusiei să se conformeze din nou Tratatului privind Forțele Nucleare Intermediare. Rusia a refuzat, așa că tratatul încetează astăzi (vineri, n.red). Statele Unite nou vor rămâne parte a unui tratat încălcat de cealaltă parte. Rusia poartă responsabilitatea exclusivă”, a scris Pompeo pe Twitter.

Tot vineri, Ministerul de Externe al Rusiei a confirmat oficial anularea Tratatului privind Forțele Nucleare Intermediare.

„Pe 2 august 2019, la inițiativa părții americane, a încetat să mai fie apicabil tratatul între Uniunea Sovietică și Statele Unite privind eliminarea rachetelor cu raze intermediare și scurte de acțiune, semnat la Washington pe 8 decembrie 1987”, se arată într-un comunicat dat publicității de Ministerul rus de Externe, citat de agenția de știri Tass.

Preşedintele Donald Trump a anunţat în februarie că Statele Unite se vor retrage din Tratatul Forţelor Nucleare Intermediare (INF), acuzând Rusia de încălcarea acordului semnat în anul 1987. Tratatul semnat de Statele Unite cu Rusia prevede interzicerea rachetelor cu raze de acţiune cuprinse între 500 şi 5.500 de kilometri. Donald Trump susţine că Rusia a încălcat acest Tratat, prin dezvoltarea rachetelor Novator 9M729 (SSC-8, potrivit terminologiei NATO), dar Administraţia Vladimir Putin a acuzat în mai multe rânduri că sistemele balistice instalate de Statele Unite în Europa, inclusiv în România, constituie încălcări ale acordului.

La scurt timp după anunțul Washingtonului, președintele rus Vladimir Putin a transmis că țara sa îți suspendă obligațiile prevăzute de acord.

Numeroși analiști au avertizat că încetarea acordului ar putea conduce la declanșarea unei noi curse a înarmării între SUA, Rusia și China.