Două instalaţii petroliere din Arabia Saudită au fost afectate de incendii în urma unor atacuri cu drone produse sâmbătă dimineaţă. Un purtător de cuvânt al rebelilor huthi din Yemen, susţinuţi de Iran, a declarat că gruparea revendică atacurile.

Secretarul american de Stat, Mike Pompeo, a acuzat Iranul că s-ar afla în spatele atacurilor cu drone de sâmbătă dimineață din Arabia Saudită și a acuzat Teheranul că mimează diplomația. Cele două instalaţii petroliere asigură cam 50% din producţia de petrol a Arabiei Saudite.

Administrația Donald Trump este pregătită să apeleze la rezervele de petrol destinate situațiilor de urgență dacă este necesar după ce producția din Arabia Saudită a fost puternic afectată de mai multe atacuri cu drone produse sâmbătă.Shaylyn Hynes, purtătoarea de cuvânt a Departamentului pentru Energie a declarat că secretarul pentru Energie, Rick Perry, „este pregătit să aloce resurse din rezervele strategice de petrol dacă este necesar pentru a preveni perturbarea piețelor ca urmare a acestei agresiuni”.

Perry le-a solicitat angajaților Departamentului să colaboreze cu Agenția Internațională pentru Energie (IEA) „cu privire la opțiunile disponibile pentru o acțiune la nivel global, în caz că va fi necesar”, a spus Hynes.

IEA a transmis: „Monitorizăm cu atenţie situaţia din Arabia Saudită. Suntem în contact cu autorităţile saudite şi cu principalii producători şi consumatori. Deocamdată, pieţele sunt aprovizionate bine din amplele stocuri comerciale”.

Rezerva strategică de petrol a Statelor Unite este depozitată în Texas și Louisiana și înmagazinează aproximativ 645 de milioane de barili de petrol, cantitatea consumată la nivel național într-o lună.

Președintele Donald Trump a făcut adesea apel la mai multe state membre ale Organizației Țărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) să producă mai mult petrol pentru a modera prețurile la nivel internațional.

Atacurile cu drone care au vizat rafinării din Arabia Saudită, atribuite de Administraţia Donald Trump Iranului, afectează aproximativ jumătate din producţia de petrol saudită. Dar Riyadul a informat analiştii din industria energetică despre faptul că atacurile afectează peste cinci milioane de barili pe zi, adică jumătate din producţia de petrol a Arabiei Saudite, ţară care asigură 10% din necesarul mondial şi este cel mai mare exportator din lume.

Reducerea producţiei zilnice cu cinci milioane de barili reprezintă 5% din fluxul la nivel mondial. Un oficial din cadrul Ministerului saudit al Energiei a declarat că o parte din producţie a fost redusă din raţiuni de precauţie, putând fi reluată rapid.

Reacţia statului „suspect”

Un comandant al Gardienilor Revoluției din Iran a declarat duminică dimineața că bazele militare și aeronavele Statelor Unite din regiune se află în raza de acțiune a rachetelor balistice iraniene.

„Oricine ar trebui să știe că bazele și aeronavele americane pe o distanță de 2.000 de kilometri în jurul Iranului se află în raza de acțiune a rachetelor noastre”, a declarat Hajizadeh, liderul forțelor aerospațiale ale Gardienilor Revoluției.

Declarațiile comandantului au fost făcute în contextul în care Statele Unite au acuzat Iranul că a efectuat atacurile asupra instalațiilor petroliere din Arabia Saudită, amplificând conflictele din Orientul Mijlociu.

Ministrul iranian de Externe, Javad Zarif, a declarat duminică după-masă că Statele Unite și aliații săi sunt „blocați în Yemen”, iar faptul că acuză Teheranul de atacurile din Arabia Saudită „nu va opri dezastrul.”

„După ce a eșuat cu presiunea maximă, (secretarul american de Stat, n.red.) Mike Pompeo a ajuns la decepție maximă”, a transmis Javad Zarif prin intermediul unui mesaj publicat pe Twitter.

„Statele Unite și aliații săi sunt blocați în Yemen din cauza iluziei că armamentul superior va duce la o victorie militară. Acuzarea Iranului nu va opri dezastrul”, a adăugat ministrul de Externe iranian.