Oficiali din Guvernul Australiei solicită ca minorităţile creştine din zonele de conflict precum Siria şi Irak să aibă prioritate în procesul de relocare a refugiaţilor care vor fi primiţi de Australia.

Ministrul Afacerilor Externe al Australiei, Julie Bishop, a declarat că Guvernul australian încearcă să găsească cea mai bună soluţie pentru a oferi atât un ajutor permanent şi cât unul temporar în ceea ce priveşte criza actuală a migraţie cu care se confruntă statele europene. Ea a îndemnat Guvernul austrian să acorde prioritate creştinilor din zonele de conflict precum Siria. "Sunt de părere că minorităţile creştine sunt persecutate în Siria şi chiar dacă se va încheia conflictul ele tot vor fi persecutate", a precizat Bishop, citată de ABC News. Ea a adăugat că: "Trebuie să ne concentrăm că avem acces la acele minorităţi etnice şi religioase persecutate care nu vor avea unde să se întoarcă după ce conflictul se va fi încheiat". De aceeaşi părere este şi liderul Senatului australian, Eric Abetz, care a afirmat, marţi, că "cel mai persecutat grup din lume" este cel al creştinilor din Orientul Mijlociu, motiv pentru care a solicitat ca Guvernul să acorde prioritate acestei minorităţi în procesul de relocare a refugiaţilor. "Creştinii reprezintă cel mai persecutat grup din lume şi mai ales în Orientul Mijlociu, şi cred că este un argument raţional ca aceştia să aibă prioritate în lista de relocare a refugiaţilor", susţine Abetz, citat de The Guardian. Duminică, premierul australian, Tony Abbot, a anunţat că Australia va primi mai mulţi refugiaţi sirieni şi irakieni ca urmare a cotei de distribuire a imigranţilor ce urmează a fi relocaţi, refuzând să accepte mai mult de 13.750 de refugiaţi pe teritoriul australian. Şi arhiepiscopul catolic din Sydney, Anthony Fisher, a solicitat Guvernului australian să primească mai mulţi refugiaţi, dar să acorde prioritate creştinilor. "Potrivit estimărilor, 100.000 de creştini sunt supuşi martirajului în fiecare an, 11 sunt ucişi în fiecare oră pentru credinţa lor", a declarat Fisher citat de publicaţia The Australian.

Ciprul, la rândul său, afirmă că preferă să primească doar refugiaţi creştini. "Am dori că fie creştini ortodocşi... Nu că am fi inumani ori că nu am ajuta, dacă ni se cere, dar, sincer, da, asta ceea ce am prefera", a declarat luni ministrul cipriot de Interne Socrates Hasikos pentru postul naţional de radio. Ciprul urmează să accepte 274 de azilanţi, potrivit ultimului plan al Comisiei, dar este dispus să primească până la 300. Hasikos a făcut aceste declaraţii după ce Slovacia a prezentat o poziţie similară. Un purtător de cuvânt al Ministerului slovac de Interne declara în august că lipsa moscheilor în această ţară înseamnă că doar creştinii ar fi fericiţi să trăiască în ea. Lideri cehi şi polonezi au făcut declaraţii similare. De asemenea, o organizaţie britanică de caritate a fost de acord să găzduiască numai familii creştine din Siria în misiuni de salvare non-UE.