Avocatul soţiei şi fiului lui Aleksandr Litvinenko, un fost spion rus asainat la Londra în 2006, a profitat de pledoaria sa finală în cadrul anchetei publice pentru a-l acuza pe preşedintele rus Vladimir Putin că a "ordonat personal asasinarea" acestuia.

Potrivit avocatului familiei Litvinenko, Ben Emmerson, există suficiente probe cu privire la implicarea directă a preşedintelui rus - şi anume faptul că poloniul este de origine rusească şi legăturile unuia dintre acuzaţi, Andrei Lugovoi, cu Putin, constând în faptul că ambii au făcut parte din KGB (serviciile secrete ruse, care au devenit între timp FSB). Ben Emmerson a declarat în finalul pledoariei că responsabilitatea statului rus a fost dovedită "dincolo de orice îndoială rezonabilă". Văduva fostului spion rus, Maria Litvinenko, a spus că ea crede că "asasinii (soţului ei) şi comanditarii lor" au fost "demascaţi". "Acest lucru nu s-ar fi putut întâmpla fără ştiinţa şi consimţământul domnului Putin", a subliniat ea. "Clica personală" a lui Putin este "dispusă să-i asasineze pe cei care le stau în cale", a adăugat avocatul. El a subliniat că "dacă statul rus este responsabil, Vladimir Putin este responsabil". "Nu în baza vreunei analogii a responsabilităţii pentru faptele altuia, ci pentru că el personal a ordonat lichidarea unui inamic hotărât să-l dea în vileag pe el şi pe acoliţii săi", a conchis el, citat de aceeaşi sursă.

Rusia spune că ancheta e politizată

Ministerul rus de externe a catalogat ancheta drept "selectivă" şi "politizată". Moscova a condamnat "refuzul încăpăţânat" al judecătorului Owen de a audia "punctele de vedere ale serviciilor ruse competenete".

Omul de afaceri rus Dmitri Kovtun, unul dintre principalii doi suspecţi în asasinat, nu s-a prezentat prin videoconferinţă, de la Moscova, în faţa Curţii Regale de Justiţie de la Londra, la începutul săptămânii. El a afirmat că nu poate să depună mărturie pentru că nu a obţinut undă verde de la autorităţile ruse. El i-a acuzat pe britanici că nu i-au contactat pe omologii lor ruşi.

Poliţia britanică, care analizează o posibilă implicare a Kremlinului în acest caz, îi suspectează pe ruşii Kovtun şi Andrei Lugovoi - un fost membru al serviciului de protecţie de la Kremlin, devenit deputat între timp - că l-au otrăvit pe Litvinenko, un opozant al regimului, într-un mare hotel londonez pe 1 noiembrie 2006. După ce a băut un ceai cu ei, Aleksandr Litvinenko a început să se simtă rău şi a murit trei săptămâni mai târziu otrăvit cu poloniu-210, o substanţă radioactivă extrem de toxică şi aproape nedetectabilă.