Autoritățile din Kazahstan au declarat duminică că au stabilizat situația în întreaga țară după cea mai sângeroasă izbucnire de violență din cei 30 de ani de independență, iar trupele unei alianțe militare conduse de Rusia păzesc „facilități strategice", relatează Reuters.

 

Oficialii din domeniul securității și al serviciilor de informații l-au informat pe președintele Kassym-Jomart Tokayev că au continuat acțiunile de „curățare" în ceea ce el a numit o uriașă operațiune de combatere a terorismului în fosta republică sovietică.

Zeci de persoane au fost ucise, mii de persoane au fost reținute și clădiri publice au fost incendiate în ultima săptămână, ceea ce l-a determinat pe Tokayev să emită ordine de tragere fără avertisment pentru a pune capăt tulburărilor pe care le-a pus pe seama bandiților și a teroriștilor.

La invitația lui Tokayev, Organizația Tratatului de Securitate Colectivă (CSTO) condusă de Rusia a trimis trupe pentru a restabili ordinea, o intervenție care vine într-un moment de mare tensiune în relațiile dintre Rusia și SUA, înainte de discuțiile din această săptămână privind criza din Ucraina.

„O serie de instalații strategice au fost transferate sub protecția contingentului unit de menținere a păcii al statelor membre CSTO", a declarat biroul prezidențial într-o declarație care detaliază briefingul de securitate prezidat de Tokayev. El a semnat un decret prin care declară 10 ianuarie zi de doliu naţional pentru victimele revoltelor recente.

„În legătură cu pierderea de vieţi omeneşti ca urmare a actelor teroriste comise în Republica Kazahstan, decretez că 10 ianuarie 2022 este zi de doliu pe teritoriul întregii ţări", se menţionează în decretul prezidenţial dat publicităţii sâmbătă.

Săptămâna trecută, agenția spațială rusă a declarat că securitatea a fost întărită în jurul cosmodromului Baikonur din Kazahstan, folosit de Rusia pentru lansări spațiale. Protestele au întrerupt producția la câmpul petrolier Tengiz, operat de Chevron.

„Situația a fost stabilizată în toate regiunile țării", a precizat agenția, adăugând că forțele de ordine au preluat din nou controlul asupra clădirilor administrative și că serviciile vitale au fost restabilite.

Ceea ce a început în urmă cu o săptămână cu demonstrații împotriva creșterii prețului la carburanți a explodat într-un protest mai amplu împotriva guvernului lui Tokayev și a celui pe care l-a înlocuit în funcția de președinte al fostei republici sovietice bogate în resurse, Nursultan Nazarbaev. Violențele au dat o grea lovitură imaginii Kazahstanului ca țară stabilă și controlată cu strictețe, imagine folosită pentru a atrage sute de miliarde de dolari în investiții occidentale în industriile petrolieră și minerală.

Protestele au generat și o ruptură în cadrul elitei conducătoare, Tokayev luptând pentru a-și consolida autoritatea după ce a demis oficiali cheie și l-a înlăturat pe Nazarbayev din rolul puternic de șef al Consiliului de Securitate. Fostul șef al serviciilor de informații și prim-ministru în două rânduri Karim Massimov, considerat un apropiat al lui Nazarbaiev, a fost arestat sub suspiciunea de trădare, însă autoritățile nu au dezvăluit niciun detaliu despre acuzațiile care i se aduc.

Administrația a declarat că 5.800 de persoane au fost arestate în legătură cu tulburările, doi soldați se numără printre cei uciși, iar alţi 163 au fost răniți. În Almatî, cel mai mare oraș în care s-au concentrat o mare parte din violențe, viața normală părea să revină duminică, deși cu mai puține mașini decât de obicei.