Liderul nord-coreean Kim Jong-un a vizitat un muzeu care prezintă presupuse atrocităţi comise de forţele americane în timpul Războiului din Coreea, relatează agenţia de presă germană DPA.

Kim a mers la muzeul nou-renovat de la Sinchon, înainte de cea de-a 62-a aniversare de la semnarea armistiţiului care a pus capăt războiului, a informat agenţia de ştiri Yonhap, citând media oficială nord-coreeană.

Presupusele crime comise de forţele armate americane în timpul războiului coreean, care s-a desfăşurat între anii 1950-1953, inclusiv uciderea a 35.000 de nord-coreeni în război, sunt ilustrate în muzeu prin relicve şi alte elemente care evocă acea perioadă. În timpul vizitei sale, a cărei dată exactă nu a fost menţionată, Kim le-a solicitat reprezentanţilor muzeului să îşi intensifice sentimentele anti-americane, spunând că Statele Unite ar trebui "să plătească pentru vărsarea de sânge a coreenilor". El şi-a exprimat, de asemenea, dorinţa ca statul nord-coreean "să se răzbune pe inamic" pentru "atrocităţile monstruoase".

Scurt istoric al războiului

În toiul încercării de a uni pe cale democratică peninsula Coreea într-un singur stat, la 25 iunie 1950, Coreea de Nord a invadat Coreea de Sud, trecând paralela 38, granița stabilită de comun acord de SUA și URSS în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Trupele SUA împreună cu trupele ONU de menținere a păcii, au intervenit pentru Coreea de Sud. Comandantul aliat a fost numit generalul Douglas MacArthur, care staționa cu trupele de ocupație americane în Japonia. Nefiind pregătiți pentru acest atac, americanii și trupele ONU au fost împinși de trupele nord-coreene tot mai în sud, până când singura porțiune care mai rămânea în mâna americanilor era Perimetrul Pusan, aproximativ 10% din teritoriul Coreei de Sud. Între timp, americanii și-au mobilizat trupele, au adus întăriri, în timp ce trupele nord-coreene erau tot mai extenuate. Contraofensiva coordonată de gen. MacArthur a respins forţele comuniste, trupele americane, sud-coreene şi ale ONU traversând linia de demarcaţie dintre cele două ţări. Pentru a stăvili ofensiva aliată au intervenit trupele chineze (octombrie-decembrie 1950). Totul s-a încheiat, în final, cu un armistițiu între Coreea de Nord și Coreea de Sud, fiind restabilite granițele inițiale, cele care erau în vigoare la declanșarea conflictului. Coreea de Nord s-a retras unilateral din acest pact la 27 mai 2009.