Departamentul american al Apărării afirmă că forțele rusești au înregistrat progrese minore în ultimele 24-36 de ore, scrie BBC. Orașul Herson (sud) a fost ocupat de armata rusă. Populația civilă suferă, administrația orașelor întâmpină dificultăți uriașe în gestionarea situației. Germania livrează arme în Ucraina.

 

În special un convoi de trupe de 60 km care se îndreaptă spre Kiev a fost încetinit de luptătorii ucraineni și "rămâne blocat", a declarat miercuri purtătorul de cuvânt John Kirby.

"Credem că rușii se regrupează și reevaluează progresele pe care nu le-au făcut", a declarat el reporterilor. Kirby a precizat că trupele invadatoare întâmpină în general mai puțină rezistență în sudul țării decât în nord. El a spus că Pentagonul nu poate confirma că orașul Herson din sudul țării a căzut, așa cum susțin rușii.

În pofida încetinirii ritmului, a avertizat el, Rusia păstrează la dispoziție o putere suplimentară care nu a fost încă folosită.

 

Orașul Herson (sud) a fost ocupat de armata rusă

Responsabili ucraineni au confirmat în cursul nopţii de miercuri spre joi prezenţa armatei ruse la Herson, mare oraş din sudul ţării pe care Moscova a anunţat că l-a cucerit dimineaţă după lupte aprige, notează AFP. Este cel mai mare oraş capturat de forţele ruse de la începutul invaziei în urmă cu şapte zile.

Şeful administraţiei regionale, Ghenadi Lahuta, a îndemnat locuitorii pe reţeaua Telegram să stea acasă, spunând că "ocupanţii (ruşi) sunt în toate cartierele oraşului şi sunt foarte periculoşi".

La rândul său, primarul acestui oraş cu 290.000 de locuitori, Igor Kolihaev, a anunţat că a discutat cu "oaspeţi înarmaţi" într-o clădire a administraţiei din Herson, subînţelegând, fără a le numi, trupele ruseşti.

"Nu aveam arme şi nu suntem agresivi. Am arătat că lucrăm pentru a securiza oraşul şi încercăm să facem faţă consecinţelor invaziei", a spus el într-un mesaj pe Facebook.

"Întâmpinăm dificultăţi uriaşe cu colectarea şi înmormântarea morţilor, livrarea de alimente şi medicamente, colectarea gunoiului, gestionarea accidentelor", a continuat el. El a dat asigurări că "nu le-a făcut nicio promisiune" ruşilor şi "pur şi simplu le-a cerut să nu se tragă în oameni", anunţând, de asemenea, o interdicţie de circulaţie pe timpul nopţii în oraş şi o restricţie a circulaţiei maşinilor.

"Până în prezent, totul este bine. Drapelul care flutură deasupra noastră este ucrainean. Şi pentru a rămâne aşa, aceste cerinţe trebuie îndeplinite", a adăugat el.

Armata rusă a anunţat miercuri dimineaţă că a pus mâna pe Herson, situat nu departe de Peninsula Crimeea anexată în 2014 de Moscova. Acest oraş-port şi periferiile sale au suferit bombardamente intense.

Armata rusă a mai cucerit un alt port-cheie ucrainean, Berdiansk, şi atacă în prezent Mariupol, unde primarul Vadim Boicenko a spus că forţele ucrainene "au respins cu demnitate" atacurile.

"Astăzi a fost cea mai grea şi crudă zi a războiului de şapte zile. Astăzi au vrut doar să ne distrugă pe toţi", a spus el într-un videoclip pe Telegram, acuzând trupele ruse că "au tras în clădirile noastre rezidenţiale".

"Din păcate, infrastructura critică a fost din nou deteriorată. Suntem din nou fără lumină, fără apă, fără încălzire", a adăugat el.

 

Germania livrează arme în Ucraina

Ministerul Economiei german a aprobat livrarea a 2.700 de rachete sol-aer pentru Ucraina, ţară invadată de forţele militare ruse, transmite DPA. Surse din ministerul citat au declarat că armele respective sunt rachete uşoare Strela, de concepţie sovietică, aflate în stocurile forţelor armate ale fostei Germanii de Est.

În ultimele zile, guvernul condus de cancelarul Olaf Scholz a revizuit politicile privind exporturile de arme şi a permis livrări directe de armament către Ucraina, pe fondul agresiunii militare ruse împotriva ţării vecine.

În ultimele zile, Ministerul Apărării german a analizat ce alte arme ar putea furniza forţelor armate ucrainene în timpul actualului conflict cu Rusia.

Germania a refuzat ani la rând să exporte arme de orice fel în zonele de conflict sau să permită unor terţe ţări să trimită arme de fabricaţie germană în astfel de zone.

Primul model de rachete Strela (Strela-1) este un sistem de rachete sol-aer ghidate cu infraroşu, cu rază scurtă de acţiune. Dezvoltat iniţial de Uniunea Sovietică sub denumirea GRAU 9K31, este cunoscut în mod obişnuit prin numele său de cod NATO, SA-9 ''Gaskin''. Sistemul constă dintr-un vehicul amfibiu BRDM-2, care montează două perechi de rachete 9M31 pregătite pentru lansare.