Criza imigranţilor. Spaţiul Schengen în corzi - Ungaria respinge imigranţii
Ungaria ar putea bloca aderarea Croaţiei la spaţiul Schengen dacă nu reuşeşte să apere frontierele externe ale Uniunii Europene, a declarat un consilier de rang înalt al premierului ungar Viktor Orban.
"Dacă Croaţia ridică mâinile şi spune «Nu, nu vreau să apăr frontierele», atunci Ungaria nu poate spune decât că nu este pregătită să adere la Schengen când va veni momentul unei decizii", a declarat Antal Rogan, şeful Cabinetului politic al lui Orban. "O condiţie pentru aderarea la Schengen este ca ţara să se angajeze să apere frontierele externe ale Europei", a adăugat Rogan, în interviul acordat vineri seara. "Dacă eşuează în mod vizibil să facă acest lucru, atunci nu este pregătită pentru apartenenţa la Schengen", a subliniat el. Cele două ţări sunt implicate într-un conflict în ultimele zile, în condiţiile în care mii de imigranţi care fug de război şi sărăcie din Orientul Mijlociu au sosit în regiune, în încercarea de a ajunge în Europa occidentală.
Premierul croat, Zoran Milanovici, a declarat sâmbătă că ţara sa a forţat Ungaria să accepte refugiaţi, trimiţându-i la frontieră, şi va continua să facă acest lucru. Peste 20.000 de imigranţi, majoritatea refugiaţi sirieni, au intrat în Croaţia după ce Ungaria şi-a închis marţi frontierele cu Serbia, blocându-le drumul spre ţările mai prospere din UE.
În acelaşi contest, ministrul ungar de Externe, Peter Szijjarto, a afirmat că ministrul grec de Interne a "minţit" atunci când a afirmat că Grecia îşi protejează frontierele.
"Dacă este aşa, atunci cum se face că Ungaria a primit peste 202.000 de imigranţi clandestini anul acesta?", a precizat Szijjarto, adăugând că "ar fi frumos dacă Guvernul grec nu i-ar trata pe europeni drept fraieri, ci ar lua măsuri utile pentru a-şi proteja frontierele şi a înregistra imigranţii".
Sute de refugiaţi sirieni, care erau blocaţi de forţele turce în zona Edirne, în timp ce încercau să ajungă pe jos în Grecia, au plecat spre frontiera cu Bulgaria. Refugiaţii au plecat pe autostrada TEM, care face legătura între Istanbul şi Edirne, apoi spre punctul de trecere a frontierei dintre Turcia şi Bulgaria de la Kapikule.
Forţele turce se aflau într-o situaţie tensionată cu refugiaţii de câteva zile la Edirne, blocându-le accesul spre Grecia şi Bulgaria. La ordinul prefectului din Edirne, ofiţerii Jandarmeriei au înlăturat barierele şi nu au mai încercat să îi oprească.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.