Ungaria a strânit critici vehemente prin construirea unui gard metalic de-a lungul întregii frontiere cu Serbia. Guvernul de dreapta de la Budapesta şi-a atras critici noi după ce a evocat intenţia de a construi bariere similare pe segmente ale frontierelor cu România şi Croaţia.

Dimitris Avromopoulos, comisarul Uniunii Europene pentru Migraţie, a criticat măsurile luate de Ungaria împotriva imigranţilor, explicând că este vorba în principal de refugiaţi care au nevoie de ajutor şi că barierele metalice sunt soluţii temporare care creează doar tensiuni.

"Cei mai mulţi imigranţi veniţi în Europa sunt refugiaţi care au nevoie de ajutor", a declarat Dimitris Avromopoulos, potrivit Reuters, într-o conferinţă de presă comună cu miniştrii de Externe şi de Interne ai Ungariei.

"Nu există niciun zid pe care să nu îl poţi sări, nicio mare pe care să nu o poţi traversa atunci când fugi de violenţe şi de teroare", a spus Avromopoulos.

"Barierele de genul celor construite de Ungaria sunt doar soluţii temporare care i-au făcut pe imigranţi şi refugiaţi să îşi schimbe parcursul şi au generat tensiuni", a apreciat comisarul UE pentru Migraţie.

Secretarul general al ONU Ban Ki-moon a declarat că a fost "şocat de modul în care refugiaţii şi imigranţii au fost trataţi" şi a numit acţiunile Ungariei "inacceptabile". El a spus că toate ţările au propriile probleme la nivel intern, însă a subliniat faptul că oamenii blocaţi în afara frontierei ungare erau refugiaţi.

La rândul lor, ministrul german al Apărării şi primul-ministru sârb au lansat remarci critice la adresa ministrului de Externe ungar privind tratamentul la care au fost supuşi imigranţii în Ungaria. Într-un interviu acordat CNN, ministrul german al Apărării, Ursula von der Leyen, a calificat acţiunile autorităţilor ungare drept inacceptabile. Prim-ministrul sârb, Aleksandar Vucici, a acuzat Ungaria de o gestionare "brutală" şi "non-europeană" a valului de imigranţi de la graniţa dintre cele două ţări şi a solicitat Uniunii Europene să intervină. Vucici a cerut Ungariei să se abţină de la folosirea gazelor lacrimogene pe teritoriul sârb.

"Guvernul României consideră ca fundamentală respectarea normelor europene, a drepturilor omului, de către fiecare dintre statele UE, dar nu numai. De asemenea, Guvernul României consideră reacțiile oficialilor maghiari, la opiniile exprimate de către autoritățile de la București, ca fiind total nejustificate", se arată într-un comunicat.

Ministrul ungar de Externe, Peter Szijjarto, a respins criticile oficialilor din cadrul ONU şi Uniunii Europene, argumentând că imigranţii sunt violenţi.

"Este bizar şi şocant cum unii membri de pe scena politică internaţională au interpretat evenimentele petrecute miercuri. Vor fi responsabili dacă incidentele se vor repeta", a spus Szijjarto, referindu-se la violenţele petrecute la frontiera dintre Ungaria şi Serbia.