Delarațiile lui Trump despre Crimeea anexată de Rusia - Aplauze la Kremlin
Kremlinul a salutat joi declarațiile președintelui american Donald Trump, care a spus că Ucraina nu mai poate revendica peninsula Crimeea anexată de Rusia și a inclus controlul rusesc de jure asupra acestui teritoriu într-o propunere de plan de pace, relatează agenția EFE.
„Aceasta corespunde deplin poziției noastre și am spus-o deja de mult timp”, a afirmat la conferința sa de presă zilnică purtătorul de cuvânt al președintelui rus Vladimir Putin, Dmitri Peskov.
După ce președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat marți că Ucraina nu va recunoaște niciodată ocupația rusă în Crimeea, afirmând că „acesta este pământul nostru, pământul poporului ucrainean” și că în plus Constituția nu-i permite să cedeze teritorii, Trump l-a avertizat într-un mesaj pe rețeaua sa de socializare Truth Social că „poate avea pacea, sau poate lupta încă trei ani înainte să piardă toată țara”.
„Nu am nimic de-a face cu Rusia, dar am mult cu dorința de a salva, în medie, cinci mii de soldați ruși și ucraineni pe săptămână, care mor pentru absolut niciun motiv. Declarațiile făcute de Zelenski astăzi nu vor face altceva decât să prelungească măcelul, și nimeni nu dorește asta”, a adăugat Trump, care a atenționat de asemenea că „situația Ucrainei este foarte gravă” și declarațiile președintelui ucrainean „sunt foarte dăunătoare pentru negocierile de pace cu Rusia”.
„Crimeea a fost pierdută cu ani în urmă sub auspiciile președintelui Barack Hussein Obama și nici măcar nu este un punct de discuție. Nimeni nu-i cere lui Zelenski să recunoască Crimeea ca teritoriul al Rusiei, dar dacă vrea Crimeea, de ce nu au luptat pentru ea în urmă cu 11 ani când a fost predată Rusiei fără niciun foc de armă?”, a completat președintele american, care a propus un plan de pace încă nefăcut public, dar care conform publicației americane Axios include recunoașterea de către SUA a peninsulei Crimeea ca parte a Rusiei și recunoașterea de facto a controlului rusesc asupra celorlalte teritorii ucrainene ocupate.
De asemenea, același plan, care nu pare să fie agreat de Ucraina și de aliații ei europeni, ar mai cuprinde excluderea aderării Ucrainei la NATO, ridicarea sancțiunilor impuse Rusiei și trecerea sub control american a centralei nucleare Zaporojie.
Întrebat despre acest plan, purtătorul de cuvânt al președinției ruse a refuzat să comenteze asupra detaliilor apărute în presă. „Insist, activitatea continuă (...) Suntem axați pe continuarea procesului de soluționare și apreciem serviciile de mediere ale părții americane”, a spus Peskov.
Planul de pace propus de Trump a fost discutat miercuri la Londra la o reuniune la care au participat Marea Britanie, SUA, Franța, Germania și Ucraina. Această reuniune ar fi trebuit să fie una la nivel de miniștri de externe, dar a fost redusă la un nivel inferior după ce secretarul american de stat Marco Rubio și-a anulat participarea în urma declarațiilor lui Zelenski despre Crimeea.
Acest plan de pace urmează să fie discutat de asemenea cu președintele rus Vladimir Putin în timpul unei noi vizite pe care o va efectua în Rusia emisarul special al lui Trump, Steve Witkoff.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.