Democraţie "made în Turcia" - 1.800 de dosare penale pentru insultarea preşedintelui
Procurorii turci au deschis peste 1.800 de dosare penale împotriva a mai multe persoane acuzate că l-au insultat pe preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, de la începutul mandatului său, din urmă cu 18 luni, a anunţat ministrul turc al Justiţiei, Bekir Bozdag.
Insultarea preşedinteleui reprezintă o infracţiune în Turcia care se pedepseşte cu până la patru de închisoare. Criticii îl acuză pe Erdogan de intoleranţă, susţinând că se foloseşte de lege pentru a-şi aniliha oponenţii şi a descuraja revolta publică.
"Ministerul de Justiţie a aprobat continuarea procedurilor în cazul a 1.845 de dosare întocmite pe acuzaţii de insultare a preşedintelui Erdogan", a precizat, miercuri, Bekir Bozdag în Parlamentul turc.
"Nu îndrăznesc să citesc insultele ruşinoase adresate preşedintelui nostru. Voi începe să roşesc", a declarat Bozdag, care face parte din partidul AKP al lui Erdogan.
Luna trecută, un bărbat a depus plângere împotriva soţiei sale după ce aceasta l-ar fi insultat pe Erdogan. Este primul caz înregistrat în Turcia în care o persoană este inculpată în baza comentariilor care l-au vizat pe Erdogan, exprimate în spaţiul privat al propriei locuinţe.
Erdogan a devenit preşedinte în 2014, după ce a deţinut funcţia de premier al ţării pentru mai bine de zece ani.
Printre cei care sunt acuzaţi de insulte aduse preşedintelui turc se află jurnalişti, caricaturişti, academicieni şi chiar elevi.
Săptămâna trecută, Erdogan a declarat că nu acceptă şi nu respectă decizia dată de Curtea Constituţională de Justiţie din Turcia privind eliberarea din închisoare a doi jurnalişti turci acuzaţi că au dezvăluit secrete de stat.
Can Dundar şi Erdem Gul, de la ziarul turc Cumhuriyet, au fost reţinuţi în noiembrie 2015, fiind acuzaţi că au revelat secrete de stat după ce au prezentat un material în care acuzau guvernul turc că a încercat să vândă armament militanţilor reţelei teroriste Stat Islamic din Siria.
În raportul organizaţiei Freedom House prezentat în ianuarie, Turcia este clasată pe locul 149 din 180 în ceea ce priveşte gradul de libertate al presei în anul 2015, la nivel global.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.