Turkish Industry and Business Association, cel mai mare grup de afaceri din Turcia a cerut în weekendul care a trecut preşedintelui Tayyip Erdogan să renunţe la o politică monetară bazată pe rate scăzute. Politica acestuia ar fi dus la prăbuşirea lirei turceşti.

 

Turkish Industry and Business Association, cel mai mare grup de afaceri din Turcia a cerut sâmbătă guvernului şi preşedintelui Tayyip Erdogan să renunţe la o politică monetară bazată pe rate scăzute. Politica acestuia ar fi dus la prăbuşirea lirei turceşti. Prin urmare, TÜSİAD cere revenirea la „regulile ştiinţei economice”.

Lira a atins vineri un minim record de peste 17 faţă de dolarul american în urma temerilor legate de o spirală inflaţionistă provocată de noua politică a lui Erdogan în faţa creşterii preţurilor.

La cel mai scăzut nivel, moneda a pierdut aproximativ 55% din valoare anul acesta, inclusiv 37% în ultimele 30 de zile.

Grupul de afaceri TÜSİAD a avertizat guvernul cu privire la impactul negativ al politicii privind ratele scăzute şi că problemele economice dăunează afacerilor şi cetăţenilor.

„Ca urmare a instabilităţii cu care ne-am confruntat ​​în ultima vreme, a devenit clar că obiectivele acestui program economic nu vor fi atinse”,  se arată într-un comunicat în care se mai adaugă că „a fost creat un climat de neîncredere şi instabilitate”, iar modelul economic erdoganist risca să provoace probleme grave în viitor

„Chiar şi exporturile, despre care se aşteaptă să beneficieze cel mai mult de pe urma acestui lucru, au fost afectate în acest mediu”, se arată în comunicat.

Sub presiunea lui Erdogan, banca centrală a redus dobânzile cu 500 de puncte de bază din septembrie. Erdogan a declarat că noul model va stimula exporturile, ocuparea forţei de muncă şi investiţiile. Economiştii au numit experimentul său ca fiind „nepăsător” şi „nerealist”.

Kemal Kilicdaroglu, liderul principalului partid de opoziţie, Partidul Popular Republican, face apel pentru alegeri imediate, iar Meral Aksener, preşedintele altui partid „Partidul Bun” a declarat că Erdogan ar trebui să demisioneze.

Săptămâna trecută președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a anunțat că salariul minim va fi majorat cu 50 la sută, la 4.250 de lire, adică aproximativ 275 de dolari. Este o decizie contestată de mediul de afaceri, iar analiștii estimează că va duce la o creștere și mai mare a inflației care deja a atins cote alarmante. Majorarea este menită să ajute alegătorii care au fost afectați de creșterea prețurilor. O confederație sindicală estimează că zece milioane de persoane, adică aproximativ o treime din forța de muncă totală, vor avea de primit această sumă. Însă asta va duce la creșterea suplimentară a costurilor de producție, în condițiile în care prețurile la producător au urcat deja cu 55 la sută în noiembrie. Companiile nu vor avea de ales decât să transfere costurile suplimentare către clienți, ceea ce va aduce o inflație și mai mare. Rata anuală a inflației a depășit deja, luna trecută, 21 la sută.