Firma de salubritate a unui deputat i-a dat 7 milioane euro şpagă - Mazăre a încurcat borcanele
Firma care a câștigat licitația pentru salubrizarea municipiului Constanța, oferindu-i primarului Radu Mazăre șapte milioane de euro pentru a facilita acest lucru, este Polaris M Holding, care aparține deputatului PSD Eduard Martin, acesta fiind acționar la alte cinci societăți.
Societatea care asigură serviciul de salubrizare în municipiul Constanța este Polaris M Holding, care a câștigat prima licitație, din 1998, semnând atunci un contract valabil pe zece ani. În 2008, contractul pentru serviciul de salubrizare cu Primăria Constanța a fost reînnoit, în urma unei noi licitații.
Polaris M Holding are contracte de salubrizare și în alte orașe din țară, între care Arad, Târgu Jiu, Eforie, Năvodari, Mangalia, Alexandria, Roșiori de Vede, Turnu Măgurele, Videle, Zimnicea, Alba Iulia, Bumbești-Jiu, Slobozia, dar și cu Consiliul Județean Timiș. Acționarul societății Polaris M Holding este deputatul PSD de Constanța, Eduard Martin, din iunie 2014. Eduard Martin este acționar și la alte cinci firme.
Procurorii DNA au dispus începerea acţiunii penale în cazul primarului Radu Mazăre pentru luare de mită (trei infracţiuni), abuz în serviciu şi conflict de interese (două infracţiuni), în timp ce omul de afaceri Sorin Strutinsky, arestat preventiv în altă cauză, este urmărit penal pentru trei infracţiuni de complicitate la luare de mită.
Potrivit anchetatorilor, în perioada 2006 - 2009, Radu Mazăre, beneficiind de ajutorul lui Strutinsky, a solicitat şi primit circa două milioane de euro de la reprezentanţii a două societăţi comerciale, în scopul facilitării emiterii documentaţiilor de urbanism necesare construirii unor mall-uri în Constanţa. Sumele de bani au fost transferate sub forma unor contracte de publicitate fictive încheiate de reprezentanţii societăţii respective cu o firmă controlată de Mazăre, atât direct, cât şi prin intermediul lui Strutinsky, potrivit procurorilor.
Mazăre mai este acuzat că, în perioada 2008 - 2014, tot cu ajutorul lui Strutinsky, a primit de la firma lui Martin peste 7 milioane de euro pentru că a asigurat acesteia câştigarea unei licitaţii organizate de Primăria Constanţa pentru delegarea gestiunii serviciului de salubrizare a oraşului. În acelaşi timp, între firma respectivă şi primărie, a fost încheiat un contract având ca obiect delegarea serviciului de salubrizare pentru o perioadă de 25 de ani, cu un cost total estimat de 1.194.056.850 de lei (335 milioane de euro). Şi în acest caz, arătau procurorii, mita a fost primită prin intermediul unor contracte de publicitate fictive încheiate între societatea respectivă şi aceeaşi firmă controlată de cei doi inculpaţi.
Mazăre mai este acuzat că, în perioada noiembrie 2006 - 2013, în calitate de primar al municipiului Constanţa, a participat la încheierea a 12 contracte între primărie şi societatea controlată de el şi Strutinsky, în valoare totală de peste 6 milioane de lei. În perioada noiembrie 2008 - 2012, în aceeaşi calitate, Mazăre a mai semnat 13 contracte, acorduri cadru şi contracte subsecvente încheiate între Primăria Municipiului Constanţa şi o societate comercială la care era asociat Strutinsky, în valoare totală de peste 23 milioane lei.
Aceste contracte au vizat achiziţia unor servicii artistice desfăşurate cu diverse ocazii, organizarea unor spectacole artistice, serviciul de pază a bunurilor publice şi private aparţinând municipiului Constanta, serviciul de protecţie a funcţionarilor Primăriei Municipiului Constanţa aflaţi în exerciţiul funcţiunii în perioada 15 februarie 2009 - 15 februarie 2012, etc. În ambele cazuri, au fost obţinute foloase atât pentru sine, prin societatea pe care o controla şi cu care Mazăre s-a aflat în raporturi comerciale în ultimii cinci ani înainte de comiterea faptei, cât şi pentru Sorin Strutinsky, arată anchetatorii.
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie urmează să decidă dacă Mazăre şi Strutinsky vor petrece următoarele 30 de zile în arest preventiv.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.