Costurile ridicate ale vieții îi determină pe oameni să protesteze în stradă împotriva prețurilor. BBC a cartografiat toate demonstrațiile raportate pe tema combustibililor începând cu ianuarie 2021, dezvăluind o creștere uriașă a protestelor în acest an.

 

Analizând datele privind demonstrațiile din întreaga lume, colectate de Armed Conflict Location and Event Data Project (Acled), BBC a stabilit că, între ianuarie și septembrie anul acesta, locuitori din peste 90 de țări și teritorii au ieșit în stradă din cauza prețului sau a disponibilității combustibilului.

O treime au fost țări care nu au avut niciun protest din cauza combustibilului în 2021. De exemplu, Spania nu a avut niciunul în 2021, dar a avut 335 de mitinguri doar în luna martie a acestui an.

În afară de Antarctica, niciun continent nu a rămas fără proteste legate de combustibil în ultimele nouă luni.

În Indonezia au avut loc peste 600 de proteste din cauza benzinei în acest an, comparativ cu doar 19 în 2021. În Italia, au fost peste 200 în primele opt luni din 2022, față de doar două anul trecut. Iar în Ecuador au avut loc peste 1.000 de proteste din cauza carburanților numai în luna iunie.

Cel mai surprinzător pentru Henry Wilkinson, șeful serviciului de informații de la Dragonfly, un serviciu de securitate și informații, este locul în care au loc protestele. „Ceea ce este neobișnuit de data aceasta este că asistăm la proteste în locuri care, de obicei, nu sunt predispuse la proteste. Războiul din Ucraina a avut un impact uriaș. O rezolvare a conflictului ar ușura semnificativ criza globală”, spune el.

Războiul din Ucraina este doar unul dintre numeroșii factori care determină creșterea prețului global al carburanților.

Petrolul a fost mai ieftin la începutul pandemiei Covid, pentru că multe companii s-au închis temporar și cererea de energie s-a prăbușit. Dar, pe măsură ce viața a revenit la „noua normalitate” și cererea de energie a crescut, furnizorii s-au străduit să țină pasul cu cererea, ceea ce a dus la creșterea prețurilor.

Dolarul american se află la un nivel record față de alte monede importante: lira sterlină, euro, yuanul chinezesc și yenul japonez. Petrolul folosit pentru fabricarea benzinei este plătit în dolari americani. Prin urmare, o monedă locală slabă în raport cu dolarul face ca prețul carburanților să crească și mai mult.

În cele din urmă, conflictul ruso-ucrainean a determinat multe țări să interzică importurile de petrol rusesc. Aceasta înseamnă că cererea de petrol de la alți producători a crescut, ceea ce duce la creșterea prețurilor.

Cercetările BBC au arătat că, în ultimele nouă luni, peste 80 de persoane și-au pierdut viața din cauza protestelor legate de costul combustibilului. Printre acestea se numără persoane din Argentina, Ecuador, Guineea, Haiti, Kazahstan, Panama, Peru, Africa de Sud și din Sierra Leone.