Guvernele din întreaga lume vor trebui să ia „măsuri rapide, pe termen lung și fără precedent în toate aspectele societății” pentru a evita efectele dezastruoase ale încălzirii globale, se arată într-un raport al autorității științifice mondiale privind schimbările climatice.

Raportul emis de Grupul Interguvernamental pentru Schimbări Climatice (IPCC) al ONU, spune că planeta va atinge pragul crucial de 1,5 grade Celsius (2,7 grade Fahrenheit) deasupra nivelurilor preindustriale până în 2030, precipitând riscul secetei extreme, incendii, inundații și lipsuri de hrană pentru sute de milioane de oameni.

Data, care se încadrează în viața multor oameni care se află în viață, se bazează pe nivelurile actuale ale emisiilor de gaze cu efect de seră.

Planeta se află deja la două treimi din drum, temperaturile globale care au crescut cu aproximativ un grad Celsius. Evitarea unui eveniment de amploare va necesita acțiuni semnificative în următorii câțiva ani.

„Acest lucru se referă la faptul că știm că există mult mai multe probleme dacă depășim pragul de 1,5 grade Celsius, incluzând mai multe valuri de căldură și veri fierbinți, o creștere mai accentuată a nivelului mării și, în multe părți ale lumii, secetă și precipitații mai abundente” a declarat Andrew King, lector în științele climatice de la Universitatea din Melbourne.

Emisiile globale de dioxid de carbon ar trebui să scadă cu 45% față de nivelurile din 2010 până în 2030 și să atingă „nivelul zero” în jurul anului 2050 pentru a menține încălzirea în jurul valorii de 1,5 grade Celsius.

Reducerea emisiilor la acest grad, deși este posibil din punct de vedere tehnic, ar necesita schimbări pe scară largă în domeniul energiei, al industriei, al construcțiilor, al transporturilor și al orașelor, se arată în raport.

„Fereastra privind mentinerea incalzirii globale sub 1,5 grade C se incheie rapid si promisiunile actuale de emisii facute de semnatarii Acordului de la Paris nu ne adauga la atingerea acestui obiectiv”, a adaugat King.