Două mari cotidiene din Anglia au abordat ieri problema cărnii de cal presupusă a fi din România. În timp ce tabloidul The Sun scrie că patrupedele sunt de obicei infectate cu o boală similară SIDA la oameni, The Independent afirmă că marfa ajunsă pe rafturile supermarketurilor din Marea Britanie, Franţa şi Suedia ar putea conţine carne de... măgar.

În tabloidul The Sun, jurnalistul Jack Losh scrie că deşi boala nu reprezintă o ameninţare directă pentru oameni, poate sugera alte probleme de sănătate, ea fiind răspândită prin înţepături de insecte, sânge, spermă, salivă, fecale, lapte şi echipament veterinar contaminat. Nu există tratament pentru această boală, adesea mortală, cunoscută şi sub numele de febra de malştină, ea putând fi transmisă inclusiv în timpul gestaţiei. Potrivit tabloidului, proprietarii britanici sunt obilgaţi să anunţe veterinarul dacă suspectează o infectare a cailor lor. Doi cai au fost ucişi, în Devon şi Cornwall, după ce au fost diagnosticaţi, în octombrie, adaugă publicaţia. The Independent scrie în ediţia sa electronică că produsele ajunse pe rafturile supermarketurilor din Marea Britanie, Franţa şi Suedia ar putea conţine carne de măgar. Potrivit publicaţiei, un politician francez a apreciat, duminică, că o lege care interzice circulaţia cailor pe drumurile din România ar putea să fie de vină pentru amplificarea vânzării frauduloase de carne de cal pe piaţa europeană a cărnii de vită. Căruţele trase de cai au reprezentat o formă de transport ce data de secole în România, însă sute de mii de animale au fost duse la abator după modificarea reglementărilor rutiere, scrie The Independent. Potrivit publicaţiei, această lege a fost adoptată în urmă cu şase ani, dar a fost pusă în aplicare recent, interzicând totodată circulaţia căruţelor trase de măgari, ceea ce a condus la apariţia acestor speculaţii în rândul unor oficiali din domeniul industriei alimentare franceze. După ce cazul cărnii de cal a fost perceput timp de două zile drept o problemă britanică, scandalul a început să fie luat în serios de către ziarele şi politicienii francezi în acest weekend, scrie publicaţia, care îl citează pe ministrul francez pentru Consum Benoît Hamon afirmând că nu va ezita să treacă la acţiuni judiciare în cazul în care apar probe potrivit cărora cele două companii franceze care au manipulat carnea au ştiut despre fraudă.