Aleksei Navalnîi a fost torturat la ordinul preşedintelui rus Vladimir Putin, care este un monstru şi conduce o organizaţie criminală, din care fac parte oameni care otrăvesc, asasini, a declarat miercuri Iulia Navalnaia, văduva opozantului rus, în plenul Parlamentului European.

„Sâmbătă s-au împlinit doi ani de când Putin a atacat Ucraina. S-au folosit bani, sancţiuni şi lumea pare obosită de acest război. La ordinele lui Putin, Aleksei a fost înfometat timp de 3 ani, a fost pus într-o celulă mică, izolat de toată lumea, iar apoi a fost ucis. Această crimă publică a demonstrat că Putin poate face orice şi că nu se poate negocia cu el'', a spus Iulia Navalnaia, într-un discurs în limba engleză rostit în faţa membrilor Parlamentului European, conform trimisului special al Agerpres, Tudor Martalogu. Ea a subliniat că preşedintele rus Vladimir Putin trebuie „tras la răspundere pentru ce a făcut în Rusia, pentru ce a făcut ţării vecine Ucraina şi pentru tot ce i-a făcut soţului, Aleksei''. Extrem de emoţionată, Iulie Navalnaia s-a arătat îngrijorată că înmormântarea lui Aleksei Navalnîi, programată pentru 1 martie după-amiază la cimitirul Borisovski din Moscova, s-ar putea să nu se desfăşoare paşnic şi că poliţia ar putea aresta persoane care vor veni să îşi ia adio de opozantul rus.

„Răul se va prăbuşi şi va veni un viitor mai frumos'', a încheiat Iulia Navalnaia, care a fost aplaudată îndelung de eurodeputaţi.

În deschiderea şedinţei, preşedinta PE, Roberta Metsola, a făcut un apel la apărarea democraţiei şi a cerut o anchetă internaţională pentru uciderea opozantului rus.

„Suntem aici pentru a-i aduce un omagiu lui Aleksei Navalnîi, în prezenţa curajoasei sale soţii, Iulia. În 16 februarie am primit vestea tragică a morţii lui Aleksei Navalnîi. Uciderea sa este o crimă care trebuie să fie anchetată internaţional. Vreau să transmit condoleanţe Iuliei, copiilor Daria şi Zahar, tuturor celor care l-au cunoscut şi iubit din întreaga lume. Nu trebuie să uităm şi nu trebuie să cedăm. Democraţia cere curaj, de aceea Aleksei s-a întors în Rusia. Oamenii care au ieşit în stradă după moartea sa ne arată că autoritarismul este fragil'', a spus Metsola.

În intervenţiile lor, majoritatea liderilor grupurilor politice europarlamentare au evocat personalitatea lui Aleksei Navalnîi şi şi-au reafirmat ataşamentul faţă de valorile fundamentale ale UE, similare celor pentru care a luptat şi opozantul regimului de la Kremlin.