Preşedintele rus, Vladimir Putin, a ordonat verificarea pregătirii pentru luptă a trupelor din centrul şi vestul Rusiei. În acelaşi timp tensiunile se acumulează în regiunile Ucrainei locuite de ruşi, care au solicitat deja protecţia Moscovei.

"În concordanţă cu un ordin dat de preşedintele Rusiei, au fost puse în alertă forţele Districtului Militar Vestic şi unităţile staţionate în cel de-al doilea comandament al Districtului Militar Central al armatei implicate în apărarea aerospaţială, trupele aeroportate şi avioanele de transport", a anunţat agenţia Interfax, citându-l pe ministrul Apărării Serghei Şoigu. Districtul Vestic îşi are sediul la Sankt Petersburg şi se întinde din zona arctică de vest a Rusiei până la graniţa cu Ucraina şi Belarus. Districtul central îşi are sediul la Ekaterinburg şi se întinde din Siberia până la vest de Munţii Ural. Această mişcare intervine pe fondul tensiunilor dintre Rusia şi Ucraina, al cărei preşedinte prorus Viktor Ianukovici a fost înlăturat de la putere de protestatarii prooccidentali la sfârşitul săptămânii, în urma unor violenţe soldate cu peste 80 de morţi. Îndepărtarea de la putere a lui Ianukovici a generat îngrijorări în vest cu privire la o posibilă intervenţie militară a Rusiei în regiunile proruse din Ucraina, în special în Crimeea, unde staţionează Flota Rusă la Marea Neagră. Dar oficialii ruşi au declarat public că o astfel de mişcare este improbabilă. Miercuri, preşedintele Camerei superioare a Parlamentului rus a exclus orice intervenţie militară. "Un astfel de scenariu este imposibil", a declarat Valentina Matvienko, citată de Interfax. Ea a precizat că Rusia nu intenţionează să interfereze în afacerile interne ale Ucrainei.

Tensiuni în Crimeea

Tensiunile s-au intensificat în Crimeea, regiune clocuită în majoritate de ruşi şi a căror autorităţi au declarat deja că nu vor mai plăti impozite statului ucrainian. Ieri, susţinătorii noii conduceri de la Kiev şi contestararii proruşi ai acesteia s-au reunit în faţa Parlamentului regional din Simferopol. Tătarii crimeeni şi activiştii locali care susţin demonstranţii de la Kiev s-au reunit în faţa autorităţii legislative locale din Simferopol. În apropiere are loc şi o demonstraţie prorusă, cele două grupuri fiind separate doar de un cordon al poliţiei. Tătarii crimeeni susţin că vor rezista oricărei tentative de secesiune orchestrată de forţele politice proruse. Cele două manifestaţii au loc în timp ce Parlamentul regiunii urmează să se întrunească şi să discute, cel mai probabil, despre statutul Crimeei. Peninsula, unde etnicii ruşi sunt majoritari, a fost transferată Ucrainei în 1954. Schimbarea Guvernului de la Kiev a ridicat semne de întrebare cu privire la viitorul bazelor navele ruseşti din portul Sevastopol din Crimeea. Majoritatea experţilor consideră că noua conducere nu va exercita presiuni pentru retragerea flotei ruseşti, acest lucru putând ameninţa şi mai mult stabilitatea internă a ţării, precum şi relaţiile fragile ale acesteia cu Rusia. Anterior, preşedintele interimar al Ucrainei şi-a exprimat îngrijorarea cu privire la pericolul separatismului după îndepărtarea de la putere a lui Ianukovici.