Marea Britanie, tot mai departe de blocul comunitar al UE - Sondaje şi controverse
Cu numai câteva zile înainte de referendumul care părea să decurgă în favoarea lui Cameron, un sondaj YouGov plasează tabăra pro-ieșirii din UE în frunte, scrie Bloomberg. În schimb, cetăţenii statelor membre UE, în frunte cu Germania, îşi exprimă dorinţa ca Marea Britanie să rămână în Blocul comunitar.
Conform celui mai recent sondaj YouGov, tabăra pro-ieșirii din UE ar avea 45% din voturi, față de 41%, cât ar cumula britanicii favorabili rămânerii în Uniunea Europeană. Pe 23 iunie, britanicii se pregătesc să voteze dacă ies sau nu din Uniunea Europeană. Întrebarea majoră este dacă sondajele care arată un avans al celor care doresc să părăsească spațiul comunitar sunt doar simptome dinaintea unei victorii clare a premierului Cameron sau semne că norocul ”i s-a terminat”. Mulți britanici pun la îndoială credibilitatea sondajelor, având în vedere că în ultimele alegeri generale sondajele nu au reușit să prezică o victorie a Partidului Conservator al lui David Cameron. Luni, lira a scăzut cu 0,63% în raport cu dolarul. Lira s-a depreciat în raport cu toate cele 10 valute principale, la numai câteva ore după ce s-au publicat rezultatele sondajelor.
Cetăţenii statelor membre UE, în frunte cu cei din Germania, îşi exprimă dorinţa ca Marea Britanie să rămână în Blocul comunitar, potrivit unui sondaj TNS, citat de Le Figaro online.
Cu aproximativ două săptămâni înainte de referendumul organizat de Marea Britanie pe tema rămânerii ţării în UE, statele europene se arată favorabile ca cetăţenii acestei ţări să voteze pentru a face în continuare parte din Blocul comunitar. Patruzeci şi unu la sută dintre britanici doresc ca ţara să rămână membru UE, iar patruzeci şi trei la sută preferă ca aceasta să părăsească Blocul comunitar, porivit sondajului. În schimb, 43 la sută dintre britanici cred că alegătorii vor vota la referendum pentru rămânerea ţării lor în UE. Doar 26 la sută dintre britanicii chemaţi la vot avansează ipoteza că ţara lor va părăsi UE. Două treimi dintre statele europene estimează că Marea Britanie nu trebuie să iasă din UE, mai arată sondajul TNS. Şaptezeci şi nouă la sută dintre germani doresc ca Marea Britanie să facă în continuare parte din Uniunea Europeană. Recent, Franţa era ţara pentru care ieşirea din UE a Marii Britanii era varianta luată cel mai mult în considerare. Acum, francezii au abandonat acest scepticism, 57 la sută dintre ei tinzând spre ipoteza rămânerii Marii Britanii în Blocul comunitar, potrivit datelor obţinute în urma sandajului. Sondajul a fost realizat de TNS pe baza unui eşantion de aproximativ 1.000 de persoane de peste 18 ani, din nouă state UE.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.