Vladimir Putin, încolţit de occidentali, care îi reproşează sprijinirea separatiştilor proruşi din estul Ucrainei, a ţinut să evidenţieze, totuşi, sâmbătă, la Moscova, "contribuţia" Aliaţilor la victoria din 1945 contra Germaniei naziste. Totuşi, nu a scăpat prilejul de a acuza SUA că doreşte să-şi impună dominaţia în întreaga lume.

"2Trebuie să ne aducem aminte că anume Armata Roşie, la capătul unui asalt devastator asupra Berlinului, este cea care a pus punct final războiului contra Germaniei hitleriste", a declarat preşedintele rus, Vladimir Putin, în timpul unui discurs susţinut în Piaţa Roşie, în preludiul unei parade militare de amploare.

"Uniunea Sovietică a luat parte la luptele cele mai sângeroase. Aici (în Uniunea Sovietică, n. red.) naziştii şi-au concentrat puterea lor militară", a subliniat Putin, referindu-se la moartea a cel puţin 25 de milioane de sovietici în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. "Mulţumesc Marii Britanii, Franţei şi Statelor Unite pentru contribuţia la victorie. Mulţumesc numeroaselor ţări antifasciste care au luat parte la luptele împotriva naziştilor", a adăugat liderul de la Kremlin, după care a urmat un minut de reculegere în memoria victimelor războiului, o premieră în istoria festivităţilor de 9 mai organizate în Rusia.

Preşedintele rus s-a arătat mai degrabă conciliant faţă de occidentali, evitând de această dată să evoce ameninţarea "fascistă" ucraineană. "După 70 de ani, istoria ne reaminteşte să fim vigilenţi", a spus el. Mai târziu, în timpul unei recepţii cu liderii din întreaga lume (toate ţările UE şi SUA au boicotat evenimentul de la Moscova, cu excepţia preşedintelui Cehiei -n.r.) prezenţi la Moscova, el a precizat că „spiritul alianţei care s-a făurit în cursul celui de-al Doilea Război Mondial ar trebui să servească drept exemplu astăzi2.

În pofida boicotului occidental, Vladimir Putin s-a bucurat totuşi de prezenţa liderilor unor puteri emergente, precum preşedinţii chinez Xi Jinping şi indian Pranab Mukherjee, dar şi de cea a secretarului general al ONU Ban Ki-moon.

Imediat însă după parada militară, liderul de la Kremlin a criticat voalat Statele Unite, sugerând că Washingtonul "ignoră principiile cooperării internaţionale". "Asistăm la tentative de creare a unei lumi unipolare. Mentalitatea de creare a unor blocuri militare tinde să capete amploare. Acest lucru subminează sustenabilitatea dezvoltării la nivel global", a declarat Putin. "Obiectivul nostru comun ar trebui să fie dezvoltarea unui sistem egal de securitate pentru toate ţările. Este necesar un sistem care să poate face faţă ameninţărilor moderne, construit pe fundamente regionale şi globale de nealiniere militară. Doar în acest fel putem garanta pacea şi calmul în lume", a adăugat el.

În cursul după-amiezii, peste 160.000 de persoane s-au adunat în centrul capitalei ruse pentru a asista la o paradă militară şi pentru a participa la o defilare de amploare.

La parada militară - o demonstraţie a armamentului rus de ultimă generaţie - a fost prezentat noul tanc Armata T-14, dar şi rachete balistice intercontinentale de aproape 50 de tone.