Parlamentul grec a adoptat miercuri seara legea sărăciei - potrivit căreia persoanele nevoiaşe vor primi electricitate gratuit, iar aproximativ 300.000 de greci vor beneficia de vouchere pentru mâncare - spre nemulţumirea creditrilor străini ai ţării.

Legea mai prevede acordarea unei alocaţii - în valoare de 220 de euro lunar - pentru plata chiriilor unui număr de 30.000 de gospodării şi alte măsuri în vederea împiedicării confiscării imobilelor.

Textul ignoră măsurile de austeritate impuse de către creditori. Valoarea totală a ajutoarelor se ridică la 200 de milioane de euro.

Premierul Alexis Tsipras a promis în campania electorală că se va ocupa de ceea ce consideră drept o "criză umanitară".

"Unii au tupeul să vorbească despre acţiuni unilaterale, iar unii de aici au repetat şi ei acest lucru. Dacă o fac pentru ca să ne sperie, răspunsul este simplu, nu ne sperie şi nu ne descurajează", a subliniat premierul într-un discurs pe care l-a susţinut în Parlament.

În pofida faptului că economia greacă a început să se redreseze, lucrătorii umanitari sunt de acord asupra faptului că situaţia s-a înrăutăţit.

Şomajul-record a crescut de patru ori numărul persoanelor nevoite să supravieţuiască cu ajutorul băncilor alimentare, iar tuberculoza, eradicată în urmă cu câteva zeci de ani, a reapărut.

Pierre Moscovici, comisarul european însărcinat cu Economia, a negat că UE a încercat să oprească Atena să adopte legea, în pofida faptului că Guvernul elen a primit o scrisoare prin care era invitat să se consulte mai întâi cu creditorii.

Legea a fost adoptată cu o majoritate de voturi.

Grecia se află în continuare în dispută cu creditorii săi internaţionali cu privire la condiţiile de prelungire a planului de salvare uriaş de care beneficiază, iar zona euro cere Atenei să se angajeze la tăieri suplimentare de cheltueili pentru a primi împrumuturile.

Relaţiile dintre Atena şi Bruxelles s-au deteriorat în mod semnificativ după venirea la putere a stângii radicale.

În contextul în care Grecia nu are acces, în prezent, pe piaţa bancară, există îngrijorări că Atena ar putea rămâne curând fără bani.