Mai multe portaluri de ştiri din Turcia au luat drept bună o glumă care a circulat pe social media în Israel şi l-au „identificat” pe ucigaşul liderului politic al Hamas, Ismail Haniyeh, drept un asasin al Mossad pe nume Amit Nakesh, numai că „amitnakesh” scris legat este cuvântul ebraic pentru... asasin, scrie joi agenţia de presă israeliană TPS.

 

Gluma a început să circule miercuri, cel mai probabil într-o comunitate ebraică de pe platforma Reddit, apoi s-a extins după ce a fost redistribuită pe platforma X de dr. Eli David, un expert în inteligenţă artificială şi influencer pe social media cu peste 651.000 de oameni care îi urmăresc postările.

„Ştire de ultimă oră: Surse israeliene au dezvăluit numele agentului Mossad care l-a asasinat pe Ismail Haniyeh. Numele lui este Amit Nakesh, care, potrivit surselor, a mai participat şi la alte asasinate”, a postat David. „Amit, eşti un erou!”, a adăugat el în postare, căreia i-a anexat o fotografie cu chipul lui Haniyeh pe care era ştampilat cuvântul „eliminat”.

Postarea a fost redistribuită de mii ori şi a atras în cele din urmă atenţia presei din Turcia.

„Cine l-a ucis pe Haniyeh? Cine este agentul Mossad Amit Nakesh? Cine este Amit Nakesh?” - titra cotidianul Akdeniz Gerçek Gazetesi.

Iar ziarul Usak Olay a relatat că „agentul Mossad Amit Nakesh este cunoscut ca fost ofiţer care a activat în Forţele de Apărare ale Israelului (IDF). Pe când lucra la o unitate secretă de intelligence, se crede că Nakesh a luat parte la operaţiuni ale Mossad la nivel înalt. Cunoscut pentru experienţa sa în unitatea de servicii secrete a Israelului, se presupune că Nakesh s-a specializat în operaţiuni extrem de sensibile”. Ziarul adăuga: „Rolul agentului Mossad Amit Nakesh în acest incident este examinat îndeaproape de analişti de securitate naţională şi internaţională deopotrivă. Detaliile asasinării şi atribuţiile precedente ale lui Nakesh sunt critice în înţelegerea pe fond a incidentului”.

Takvim, un important site turc, a identificat corect problema şi a relatat că numele „asasinului” este de fapt un joc de cuvinte, însă a adăugat: „Totuşi, s-a dovedit că (numele de) Amit Nakesh a fost distribuit pentru a manipula opinia publică internaţională”.

Site-ul postului de ştiri Haber Global a publicat un articol cu titlul „Surse israeliene au anunţat că agentul Mossad care l-a asasinat pe Haniyeh este Amit Nakesh", dar ulterior a retras materialul.

Incidentul aminteşte de o situaţie similară, la moartea preşedintelui iranian Ibrahim Raisi într-un accident de elicopter petrecut în luna mai. Pe reţelele sociale a circulat o glumă potrivit căreia persoana vinovată de moartea lui Raisi era un agent Mossad pe nume Eli Copter. Portalul Jewish Press relatează joi pe larg despre gafa presei turce şi comentează ironic că, în sfârşit, Turcia îşi merită pe deplin numele - o aluzie la faptul că, până recent, la ONU, Turcia era cunoscută oficial sub numele de Turkey, care în limba engleză înseamnă „curcan", dar şi „ceva ce eşuează în mod grav" sau „o persoană stupidă sau proastă". Jewish Press se referă şi la cazul mai vechi cu „agentul Mossad Eli Copter" şi îşi exprimă speranţa ca oficialii de la Casa Albă „să nu le impună sancţiuni lui Amit sau lui Eli, pentru că se pare că tipii ăştia chiar au nevoie de cardurile lor de credit".