Pentru prima dată în istoria de două mii de ani a Bisericii Catolice, papa Francisc a numit o femeie, pe Simona Brambilla, în fruntea unui „minister” de la Vatican, transmite AFP.

Călugăriţa italiană a fost numită prefect al Departamentului pentru Institutele de Viaţă Consacrată şi Societăţile de Viaţă Apostolică, „ministerul” Curiei Romane (guvernul de la Vatican) responsabil de ordinele şi congregaţiile religioase. Aceasta este o „premieră” istorică, a confirmat marţi pentru AFP un oficial de la Vatican. Sora Brambilla, o fostă asistentă medicală în vârstă de 59 de ani, care a activat, de asemenea, ca misionară în Mozambic, a fost numărul doi în acest departament începând din octombrie 2023. Este „considerată moderată şi conciliantă”, cu „o experienţă respectabilă ca misionară în Africa şi ca administrator”, a comentat specialista în Vatican Franca Giansoldati pentru cotidianul Il Messaggero. Însă, la fel ca alţi experţi în chestiuni referitoare la Vatican, Giansoldati pune la îndoială decizia papei de a numi un cardinal drept „pro-prefect” alături de călugăriţă. Vaticanul nu a explicat care ar fi astfel rolul cardinalului spaniol Angel Fernandez Artime, în vârstă de 65 de ani. Termenul de „pro-prefect” se referă în mod tradiţional la o persoană care poate prelua în cele din urmă rolul de prefect, potrivit site-ului religios specializat Cruxnow.com. Franca Giansoldati a declarat că cei care militează pentru un rol sporit pentru femei în cadrul Bisericii sunt „perplecşi” în faţa acestei duble numiri, îngrijoraţi că Angel Fernandez Artime deţine adevărata putere, iar sora Brambilla este redusă la un rol de reprezentare.
Potrivit Cruxnow, „în măsura în care conducătorii anumitor ministere de la Vatican iau decizii în numele papei (...) ei trebuie deci să fie membri ai ordinelor religioase, adică preoţi hirotoniţi”. În cadrul Bisericii, femeile depăşesc cu mult numărul bărbaţilor - 559.228 faţă de 128.559 -, conform cifrelor oficiale ale Vaticanului din 2024. Însă, femeile încă nu pot deveni preoţi, în pofida numeroaselor apeluri în acest sens. Născută la Monza, în nordul Italiei, Simona Brambilla a fost asistentă medicală înainte de a intra în ordinele sfinte. Ea a obţinut apoi un doctorat în psihologie, înainte de a conduce Institutul Misionarele Consolatei din 2011 până în mai 2023. Potrivit Vatican News, media oficială a Vaticanului, de la alegerea papei Francisc în 2013 şi până în 2023, proporţia femeilor care ocupă funcţii în Sfântul Scaun şi în administraţia Statului Vatican al cărui lider este suveranul pontif, a crescut de la 19,2% la 23,4%. Papa, liderul a aproximativ 1,4 miliarde de catolici, a numit deja femei în funcţii de responsabilitate, printre care Barbara Jatta în 2016, ca director al prestigioaselor Muzee ale Vaticanului, şi Raffaella Petrini, care a devenit secretar general al Guvernoratului, o funcţie rezervată în general unui episcop.