Parlamentul german şi-a dat acordul - Misiune militară anti-SI în Siria
Parlamentul german a aprobat vineri trimiterea unui sprijin militar german coaliţiei conduse de către Statele Unite care luptă împotriva militanţilor din cadrul grupării jihadiste Statul Islamic (SI) în Siria.
Parlamentarii au aprobat un plan controversat în vederea unui rol noncombatant, cu 445 de voturi la 146. Şase avioane de vânătoare de tip Tornado - pentru misiuni de recunoaştere -, o fregată şi 1.200 de militari urmează să fie trimise în regiune.
Votul a avut loc în urma unei solicitări franceze, după atacurile de la Paris de luna trecută. Guvernul crede că Germania a devenit o ţintă a Statului Islamic. Aceasta va fi cea mai mare operaţiune militară germană în străinătate.
Mandatul vizează o perioadă de un an, cu un buget de 134 de milioane de euro. Cancelarul german Angela Merkel s-a bazat pe parlamentari din cadrul coaliţiei de guvernare CDU/CSU să sprijine moţiunea cu privire la implicarea militară.
Partidul Die Linke (stânga, opoziţie) a respins misiunea, iar cea mai mare parte a Verzilor a votat, de asemenea, împotriva ei.
Ministrul Justiţiei Heiko Maas a declarat ieri pentru ziarul Tagesspiegel că nu are niciun dubiu asupra legitimităţii acesteia. "Trebuie să-i oprim pe aceşti criminali terorişti", a declarat el. "Nu vom reuşi să facem acest lucru doar prin mijloace militare, dar nu vom reuşi nici fără ele", a apreciat Maas.
Consiliul de Securitate al ONU a adoptat o rezoluţie iniţiată de francezi, în urma atacurilor teroriste comise la Paris luna trecută, prin care îndeamnă ţările membre ONU să "adopte toate măsurile necesare" cu scopul de a "împiedica şi suprima acţiuni teroriste" ale Statului Islamic (SI), Al-Qaida şi altor grupări "teroriste" care le sunt afiliate.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.