NATO se pregăteşte pentru o criză de lungă durată cu Rusia, în contextul în care conflictul din Ucraina a transformat fundamental securitatea Europei, renunţând la speranţa unei relaţii constructive cu Moscova şi luând în considerare o schimbare oficială a doctrinei Alianţei.

Unele state NATO, dornice să evite un nou Război Rece sau să fie atrase într-o cursă a înarmării costisitoare, au sperat că tensiunea cauzată de anexarea Crimeei de către Rusia anul trecut se va încheia rapid, ca şi în cazul războiului ruso-georgian din 2008. Dar oficialii NATO îşi dau seama că acest lucru nu se va întâmpla şi relaţiile cu Rusia au intrat într-o nouă perioadă rece care ar putea dura mult timp şi ar putea necesita o schimbare oficială în doctrina Alianţei. Tensiunile pe tema conflictului din estul Ucrainei au declanşat o dezbatere privind oportunitatea rescrierii documentului strategic al NATO. 

"O parte din limbajul (din document) referitor la Rusia ca partener strategic al Alianţei este cu siguranţă pus sub semnul întrebării de comportamentul Rusiei", a afirmat luna trecută ambasadorul SUA la NATO Douglas Lute, adăugând că încă nu a fost luată nicio decizie privind revizuirea textului. Personalul NATO lucrează însă în prezent la planuri mai detaliate pentru diferite scenarii secrete, iar un război în Europa nu mai este considerat în totalitate exclus. În timp ce în ultimii ani NATO a putut alege dacă se implică în conflicte precum cele din Afganistan sau Libia, pe viitor "ar putea fi nevoită să răspundă la o provocare existenţială", a declarat un diplomat NATO. Conform Tratatului fondator al Alianţei, statele membre sunt obligate să trateze un atac asupra unui partener drept un atac asupra întregului bloc. Ministrul lituanian al Apărării, Juozas Olekas, a precizat că NATO trebuie să se adapteze la un nou mediu de securitate, iar rescrierea documentului strategic de 35 de pagini este una dintre opţiuni. Diplomaţii se tem că rescrierea conceptului strategic ar putea deschide cutia Pandorei, unii aliaţi din sud, care cred că Alianţa se concentrează prea mult pe provocările din est, dorind o atenţie mai mare pe noile ameninţări dinspre sud, precum gruparea Stat Islamic din Siria şi Irak.

NATO pare însă să opteze pentru compromis. Liderii NATO ar putea ordona demararea modificării strategiei la summitul din Varşovia din iulie 2016. Textul ar putea fi gata la următoarea reuniune, probabil în 2018.