Peste 3,2 milioane de cetăţeni cu drept de vot din Republica Moldova au fost aşteptaţi să participe, duminică, 1 noiembrie, la alegerile pentru funcţia de preşedinte al ţării, disputată de opt candidaţi, între care şi şeful statului în funcţie, Igor Dodon.

Rezultatele parţiale ale acestui prim tur de scrutin vor fi făcute în cursul zilei de azi, 2 noiembrie. Alegerile s-au desfăşurat fără incidente notabile, iar moldovenii au ieşit la vot în ciuda pandemiei. Astfel, din cei 3,2 milioane de cetăţeni cu drept de vot, peste un milion votaseră la ora 17.00. Concret, potrivit datelor transmise de Comisia Electorală Centrală (CEC), până la ora 17.00 şi-au exprimat dreptul de vot 1.027.981 alegători, ceea ce reprezintă 36,33% din totalul alegătorilor înscrişi în listele electorale.
În prima parte a zilei de 1 noiembrie, până la ora 12.00, votaseră  591.814 de oameni. Cei mai mulţi dintre aceştia, 40,27%, au avut vârstele cuprinse între 56 şi 70 de ani, în timp ce tinerii cu vârste cuprinse între 18 şi 25 de ani s-au prezentat la vot în prima parte a zilei în procent de doar 5,77%.

 Preşedintele CEC, Dorin Cimil, a declarat, într-o conferinţă de presă, că la secţiile de votare din străinătate au votat, până la ora 12.00, peste 28.000 de alegători. Unele aglomeraţii au fost înregistrate la secţii de votare din străinătate în Belgia, Franţa, Marea Britanie, Germania, Italia, Irlanda, România.

În acelaşi timp, la cele 42 de secţii de votare constituite pentru cetăţenii din Transnistria votaseră, până la 12.00, peste 6.400 de persoane.

Ordinea în care candidaţii au apărut pe buletinele de vot a fost următoarea: Renato Usatîi (Partidul Politic „Partidul Nostru”), Andrei Năstase (Partidul Politic „Platforma Demnitate şi Adevăr”), Tudor Deliu (Partidul Liberal Democrat din Moldova), Igor Dodon (independent), Violeta Ivanov (Partidul Politic „Şor”), Maia Sandu (Partidul Politic Partidul Acţiune şi Solidaritate), Octavian Ţîcu (Partidul Politic „Partidul Unităţii Naţionale”) şi Dorin Chirtoacă (Blocul electoral Unirea). Potrivit Constituţiei, câştigător este desemnat candidatul care întruneşte voturile a 50% + 1 dintre alegătorii prezenţi la urne. Dacă în primul tur niciun candidat nu va obţine majoritatea simplă, va fi organizat un al doilea tur de scrutin, pe 15 noiembrie. Mandatul preşedintelui Republicii Moldova este de patru ani.
Cele mai recente sondaje de opinie aratau că preşedintele în exerciţiu, filorusul Igor Dodon şi fostul premier de dreapta, Maia Sandu, aveau, înainte de închiderea urnelor,  cele mai mari şanse să ajungă în turul doi al alegerilor. De altfel, Sandu a ajuns şi în 2016 în turul doi al alegerilor prezidenţiale, unde a pierdut în faţa aceluiaşi Igor Dodon, la o diferenţă de patru procente (52% Dodon, 48% Sandu).