Planul SUA privind controlul imigraţiei este criticat - Subminează drepturile omului
Noile măsuri americane de control la frontieră riscă să submineze drepturile fundamentale ale omului, a avertizat miercuri Înaltul Comisar al Naţiunilor Unite pentru Drepturile Omului, Volker Turk, relatează AFP şi EFE.
„Dreptul de a solicita azil este un drept al omului, indiferent de originea persoanelor, statutul lor de imigrare sau modul în care au ajuns la graniţă", a subliniat Turk într-un comunicat, subliniind că aceste măsuri sunt „contrare interzicerii expulzărilor colective şi principiului nereturnării".
Casa Albă a anunţat joia trecută „noi consecinţe" pentru migranţii care trec ilegal graniţa: Statele Unite vor recurge mai des la expulzări imediate, însoţite de o interzicere a revenirii pe teritoriul lor timp de cinci ani. Aceasta, în condiţiile în care peste 230.000 de arestări au fost înregistrate în noiembrie la graniţa de sud a Statelor Unite, un nivel record.
Conform noilor politici, până la 30.000 de migranţi calificaţi vor avea voie să intre în SUA în fiecare lună din Cuba, Haiti, Nicaragua şi Venezuela, dar aceştia trebuie să sosească pe cale aeriană, pentru a nu spori şi mai mult volumul de muncă al ofiţerilor de frontieră de la sol.
Pe de altă parte, cei care trec graniţa ilegal vor fi respinşi mai uşor, potrivit Casei Albe. „Acest lucru va lărgi şi va accelera canalele legale pentru imigrare, dar va aduce noi consecinţe pentru cei care nu le folosesc", a adăugat preşedinţia americană într-un comunicat. O largă gamă de activităţi economice americane, în special în agricultură, depind de forţa de muncă imigrantă, dar sistemul migrator este în pragul colapsului, scrie AFP. Migranţii, dornici să scape de sărăcie sau violenţele din ţările lor de origine, îşi asumă adesea riscuri enorme pentru a intra pe teritoriul american. Peste 800 de oameni au murit în cursul anului fiscal precedent, în mare parte înecaţi în fluviul Rio Grande, potrivit unui oficial al poliţiei de frontieră citat de postul de radio american NPR.
Confruntat cu critici constante din partea opoziţiei, dar şi din partea asociaţiilor de apărare a migranţilor, preşedintele american Joe Biden a rămas până acum mai curând discret în această problemă.
Administraţia sa s-a mulţumit să trimită migranţi înapoi în Mexic pe baza unei măsuri puse în aplicare de predecesorul său republican Donald Trump în timpul pandemiei. Această măsură, denumită „Titlul 42", face obiectul unui intens „război de gherilă" în justiţie, al cărui epilog va fi cunoscut în iunie la Curtea Supremă a Statelor Unite.
„Titlul 42 a fost deja folosit de către autorităţile americane de imigraţie de circa 2,5 milioane de ori la graniţa de sud pentru a expulza persoane către Mexic sau ţările lor de origine, fără ca necesităţile acestora de protecţie să fie analizate în mod individual şi fără a fi urmată o procedură adecvată", a remarcat Biroul Înaltului Comisar al Naţiunilor Unite pentru Drepturile Omului.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.