Uniunea Creştin-Socială (CSU) germană, partidul bavarez partener al Uniunii Creştin-Democrate (CDU) a cancelarului german Angela Merkel, i-a cerut acesteia din urmă să negocieze în două săptămâni o soluţie europeană pentru problema migraţiei.

 

În lipsa unei asemenea soluţii liderul CSU şi totodată ministru de interne, Horst Seehofer, va dispune închiderea frontierelor Germaniei pentru migranţi. Decizia a fost luată la o reuniunea a liderilor CSU, menţionează DPA, după noi consultări între cele două formaţiuni conservatoare.

După acest anunţ, Angela Merkel a organizat o conferinţă de presă la care a apreciat drept rezonabil acest termen de două săptămâni, întrucât el corespunde Consiliului European din 28-29 iunie, insistând că astfel are un mandat puternic de negociere cu liderii europeni la acest capitol.

Liderii CSU au susţinut la sfârşitul săptămânii trecute că, în lipsa unui compromis cu Merkel, ministrul Horst Seehofer îşi va pune în aplicare chiar de luni planul de expulzare a migranţilor sosiţi în Germania, dar care au fost înregistraţi anterior într-un alt stat al Uniunii Europene, măsură ce ar anula politica uşilor deschise faţă de migranţi promovată de Angela Merkel.

Aceasta din urmă a transmis luni dimineaţă prin intermediul purtătorului ei de cuvânt că va privilegia calea încheierii de acorduri bilaterale cu statele UE cele mai afectate de afluxul de migranţi pentru a da un răspuns european acestei chestiuni.

„Cancelarul a propus discuţii cu o serie de ţări afectate, cu obiectivul de a ajunge la acorduri între state asupra unui control mai bun şi gestiunii unor aspecte ale migraţiei”, a spus la o conferinţă de presă purtătorul de cuvânt Steffen Seibert. El a adăugat că Merkel susţine această abordare a acordurilor între state „tocmai pentru a da un răspuns european problemelor cu care se confruntă mulţi în Europa” şi pentru „a nu acţiona în mod unilateral”, estimând că ceea ce trebuie să facă UE este să lucreze pentru crearea unui sistem comun de azil la nivel european, obiectiv aflat în prezent în discuţie, dar progresele sunt lente mai ales din cauza opoziţiei unor state faţă de redistribuirea obligatorie a migranţilor între statele UE.

La conferinţa ei de presă desfăşurată ieri după-amiază, Angela Merkel a apreciat că CDU şi CSU împărtăşesc obiectivul de a organiza mai bine migraţia şi de a reduce numărul migranţilor primiţi de Germania, adăugând însă că returnarea migranţilor de la frontierele Germaniei ar putea declanşa un efect de domino. Deşi acum ea s-a declarat favorabilă ideii ca solicitanţii de azil deja înregistraţi într-o altă ţară a UE să nu mai fie primiţi în Germania, Angela Merkel a spus că nu va accepta un mecanism automat de respingere a migranţilor la graniţă.

Angela Merkel a mai menţionat că acordurile bilaterale pe care doreşte să le încheie cu ţări precum Italia şi Austria ar putea avea ca model acordul încheiat de UE cu Turcia în anul 2016 pentru stăvilirea fluxului migrator, evocând şi o posibilă componentă financiară pentru sprijinirea acestor ţări.

Şefa guvernului a amintit în acest context şi divergenţele dintre statele UE în chestiunea abordării migraţiei: „Desigur că voi discuta aceasta cu partenerii mei (europeni), pentru că noi nu putem doar să le cerem ceva, dar trebuie să vorbim şi despre ce este important pentru ceilalţi”.

Donald Trump, preşedintele Statelor Unite, a criticat din nou, tot ieri, politicile Guvernului Angela Merkel în materie de imigraţie, pe fondul tensiunilor dintre formaţiunile politice germane.

„Oamenii din Germania se ridică împotriva liderilor în contextul în care imigraţia afectează coaliţia deja fragilă de la Berlin. Infracţionalitatea este în creştere în Germania. A fost o mare greşeală să fie primiţi în Europa milioane de oameni care au schimbat atât de puternic şi de violent cultura continentului!", a afirmat Donald Trump luni prin Twitter.