Populistul Viktor Orban, marele favorit al alegerilor din Ungaria - Încă un mandat
La închiderea ediţiei, toate sondajele de opinie dădeau câştigător al unui nou mandat în fruntea ţării partidul Fidesz condus de populistul Victor Orban. "Ştiu că suntem favoriţi", a declarat Orban, în vârstă de 50 de ani, în ultimul miting din campanie, sâmbătă, la Debreţin. Potrivit sondajelor prezentate de cinci mari institute, Fidesz nu poate pierde alegerile fiind creditat cu 46-51% din voturi, în timp ce alianţa de stânga - slab organizată şi puţin vizibilă în campanie - ar obţine 21-31% din voturi. Partidul de extremă dreapta Jobbik, care şi-a "îmblânzit" imaginea cu un anumit succes, este creditat cu 15-21% din intenţiile de vot.
"Sondajele contează mai puţin, oamenilor le este frică să-şi exprime opţiunile", a declarat Attila Mesterhazy, candidatul socialist pentru postul de premier.
Mulţumită majorităţii de două treimi dintre deputaţi, Fidesz a promulgat peste 850 de legi începând din 2010 şi a acaparat toate instituţiile puterii şi care asigură echilibrul în ţară, ca de exemplu, media, justiţia, dar şi economia şi cultura. Este vorba despre o preluare tentaculară a controlului, pe care nici manifestaţiile populare din perioada 2011-2012 şi nici îndemnurile la ordine din partea Bruxelles-ului nu au reuşit să o descurajeze, apreciază analiştii. Rezultatul este o Ungarie - membră a Uniunii Europene (UE) începând din 2004 - care este polarizată aşa cum nu a mai fost din perioada comunistă. Fidesz a acaparat inclusiv simbolurile naţionale, astfel încât cine se pronunţă împotriva partidului este sau poate să fie acuzat că trădează ţara. Toate discursurile de campanie ale lui Viktor Orban s-au concentrat asupra reducerii populiste cu aproximativ 20% a preţurilor la energia de uz casnic. El şi-a atribuit, astfel, relansarea economică (1,2% în 2013), în pofida faptului că aceasta se bazează pe recoltele excepţionale obţinute în sectorul agricol. Orban şi-a lăudat lupta împotriva presupusei lăcomii a companiilor străine, supuse - cu excepţia constructorilor de automobile - la plata unor taxe dure. Investiţiile directe s-au prăbuşit, din acest motiv. Principala întrebare este dacă Fidesz va obţine sau nu, din nou, o "super-majoritate", subliniază politologii. Refacerea circumscripţiilor electorale în favoarea sa ar urma să uşureze acest rezultat. În 2010, partidul a obţinut 52,7% din voturile exprimate. În cazul în care eşuează în atingerea acestui obiectiv, Fidesz va fi nevoit să negocieze cu opoziţia, iar dezbaterea va apărea din nou în viaţa politică ungurească, apreciază politologii.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.