Premierul Victor Ponta a aprobat demisia ministrului de Finanţe - DNA cere arestarea lui Vâlcov
DNA a cerut, ieri, Senatului aviz pentru reţinerea şi arestarea ministrului de Finanţe, Darius Vâlcov, pentru trafic de influenţă. În urma acestui demers, premierul Victor Ponta i-a semnat acestuia demisia anunţată doar formal în urmă cu câteva zile.
Vâlcov este urmărit penal pentru trafic de influenţă, fiind acuzat că, în 2009, atunci când era primar PDL la Slatina, i-a cerut unui om de afaceri un comision de 20% în schimbul obţinerii unor contracte legate de extinderea şi reabilitarea sistemului de alimentare cu apă şi de canalizare a judeţului Olt. Vâlcov este acuzat că ar fi primit în perioada 2010-2013, în baza acestei înţelegeri, aproximativ 2 milioane de euro. Darius Vâlcov a ajuns la DNA, ieri, cu puţin înainte de ora 13.00, fiind chemat la audieri, direct de la şedinţa de Guvern. Trei ore mai târziu, Laura Codruţa Kövesi a transmis procurorului general Tiberiu Niţu referatul cu acuzaţiile care i se aduc, în vederea sesizării Senatului, pentru formularea cererii de încuviinţare a reţinerii şi arestării preventive ministrului, pentru trafic de influenţă. Cu demisia anunţată încă de duminică, ministrul Finanţelor era ieri încă în funcţie. Premierul Victor Ponta a anunţat pe contul său de Twitter că i-a acceptat retragerea din Guvern, decretul de revocare având însă nevoie de semnătura preşedintelui Klaus Iohannis, aflat la Bruxelles.
"Având în vedere noua cerere a DNA am aprobat demisia domnului Vâlcov! Voi prezenta în cel mai scurt timp preşedintelui Iohannis o nouă propunere pentru MFP", a scris Ponta.
Iniţial, premierul intenţiona să îl menţină pe Vâlcov în Guvern până miercurea viitoare motivând că altfel ar trebui reluată procedura legată de adoptarea proiectelor de Cod Fiscal şi Cod de Procedură Fiscală începută în mandatul său. După şedinţa de Guvern convocată ieri pentru cele două proiecte de lege, Ponta a estimat că luni, după o nouă întâlnire a miniştrilor la Palatul Victoria, Codurile pot avea toate avizele, urmând ca miercuri să fie adoptate şi trimise Parlamentului. Anunţul procurorilor a dat însă peste cap planurile Guvernului, tot luni urmând să ajungă în Biroul Permanent al Senatului şi cererea DNA pentru încuviinţarea reţinerii şi a arestării lui Vâlcov. Pentru arestarea sa este însă nevoie de un aviz în Comisia Juridică a Senatului şi de votul în acest sens în plenul Camerei Superioare.
Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) i-au adus la cunoştinţă lui Darius Vâlcov, în 13 martie, că este suspectat de trafic de influenţă, faptă comisă în perioada în care a fost primar al municipiului Slatina. Vâlcov spunea, la ieşirea din sediul DNA, că este nevinovat şi că nu a luat mită pentru intervenţii în sprijinul unui om de afaceri. Ieri, au cerut însă Parchetului General să înceapă procedura pentru obţinerea avizului de arestare din partea Senatului, Darius Vălcov beneficiind, în baza mandatului său de parlamentar, de imunitate. Procurorii susţin că actualul ministru ar fi primit, în perioada 2010-2013, aproximativ 2 milioane de euro de la un om de afaceri pentru a influenţa încheierea unor contracte locale.
În referatul DNA se arată că banii s-au plătit pentru influenţarea de către Vâlcov, pe atunci primar al oraşului Slatina, a obţinerii de către compania privată a unor contracte de lucrări pentru obiective situate în municipiul Slatina, oraşele Scorniceşti, Piatra Olt şi Drăgăneşti şi ar fi reprezentat 20% din valoartea acestora.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.