Premiul Nobel pentru Fizică în 2016 - Împărţit de trei britanici
Fizicienii David Thouless, Duncan Haldane şi Michael Kosterlitz au primit, marţi, 4 octombrie, Premiul Nobel pentru Fizică pe 2016, pentru descoperiri teoretice legate de stările topologice ale materiei, potrivit juriului Academiei Regale Suedeze de Ştiinţă.
Fizicienii britanici David Thouless, Duncan Haldane şi Michael Kosterlitz au câştigat Premiul Nobel pentru Fizică în 2016, acordat, potrivit juriul Academiei Regale Suedeze de Ştiinţă, pentru descoperiri legate de stări neobişnuite ale materiei cuantice, care se observă, de pildă, la nivelul fenomentului de superconductibilitate ( fenomen în care rezistența electrică a unui material conductor devine zero, dacă temperatura sa este mai mică decât o anumită valoare specifică materialului, numită temperatură critică - n.r.). Cei trei oameni de ştiinţă au dezvoltat un cadru matematic ( în domeniul topologiei) pentru a explica aceste proprități ciudate. Descoperirile acestora duc la posibilitatea proiectării unor noi materiale, cu noi proprietăți. Anunțul a fost făcut în cadrul conferinței de presă din Suedia, iar cei trei fizicieni se alătură unei liste prestigoase de alți 200 de laureați ai Premiului Nobel pentru Fizică, recunoscut din 1901. Premiul a fost, aşadar, împărţit între fizicianul David J. Thouless, de la University of Washington, Seattle, Statele Unite şi fizicienii F. Duncan M. Haldane, de la Universitatea Princeton, din Statele Unite şi J. Michael Kosterlitz, de la Universitatea Brown, tot din Statele Unite, care au primit prestigioasa distincţie ex-aequo.
Topologia este o ramură a matematicii care descrie proprietăți ce se modifică doar pas cu pas. Cu ajutorul acestor instrumente de ordin matematic, fizicienii au uimit experții în fizica particulelor elementare. La începutul anilor 1970, Michael Kosterlitz și David Thouless au răsturnat teoria de la vremea respectivă, conform căreia supraconductibilitatea sau suprafluiditatea nu pot avea loc în straturi subțiri ale materiei. Fizicienii au demonstrat ca supraconductibilitatea ar putea avea loc la temperaturi scăzute și, de asemenea, au explicat mecanismul şi fazele de tranziție, care duc la dispariţia fenomenului supraconductibilităţii la temperaturi mai ridicate.
În anii '80, Thouless a explicat un experiment anterior ce viza straturile subţiri de conductibilitate electrică. Fizicianul a demonstrat că fenomenul de conductibilitate în acele straturi se poate măsură folosind teoria numere întregi. Astfel, materia cuantică se putea observa folosind instrumentul topologiei, în esenţă matematic. Tot la acea vreme, Duncan Haldane a observat că topologia poate explica proprietăţile înlănţuirilor de mici magneţi în unele materiale. David Thouless, Duncan Haldane și Michael Kosterlitz vor împărți premiul de 8 milioane de coroane suedeze (sumă echivalentă cu 727,000 de lire sterline).
Comentarii
Nu există nici un comentariu.