Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat ieri că Turcia este un partener-cheie al României la nivel politic, strategic şi economic și că relaţiile politice au înregistrat o dinamică ascendentă după 1989, iar din 2011 sunt la nivel de parteneriat strategic.

Potrivit lui Iohannis, datele economice arată că Turcia este primul partener comercial al României din afara Uniunii Europene, al cincilea partener de export şi al 11-lea de import, iar valoarea schimburilor comerciale bilaterale se ridică la șase miliarde de dolari, ținta pentru următorii patru-cinci ani fiind de 10 miliarde de dolari. Informaţiile au fost publicate de Agenția de presă turcă Anadolu înaintea vizitei făcute ieri în România de președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan.

Vizita preşedintelui turc a durat câteva ore, dineul de la Palatul Cotroceni în onoarea lui, programat pentru miercuri seară a fost anulat, Erdoğan scurtându-şi vizita în România în urma ultimelor evenimente din Turcia.

În conferinţa de presă comună cu şeful statului român, preşedintele Turciei a declarat că procurorul decedat după ce a fost luat ostatic într-o instanţă din Istanbul este "un erou", el menţionând că speră să poată vizita miercuri seară familia acestuia şi că lupta împotriva terorismului trebuie să continue într-o manieră hotărâtă.

"Poporul turc şi poporul român sunt legate unul de celălalt. De câte ori venim în România, nu simţim că suntem străini, ne simţim între prieteni, în casa prietenilor noştri şi acest lucru se datorează interesului românilor faţă de turismul din Turcia. 425.000 de turişti români au vizitat Turcia, anul trecut", a mai spus preşedintele Turciei. Liderul de la Ankara a precizat că a atras atenţia în plenul delegaţiilor că, dacă România va renunţa la vizele aplicate cetăţenilor turci, „sigur că şi numărul turcilor care va vizita România va creşte".

În România trăiesc peste 50.000 de etnici turci şi tătari, care beneficiază de una dintre cele mai generoase legislaţii din Europa privind drepturile minorităţilor.