Preţul la gaze a crescut cu 20% de marți până miercuri, după ce Rusia a tăiat livrările către Polonia şi Bulgaria pentru că nu au plătit în ruble. Germanii încearcă să găsească soluţii cu partenerii.

Berlinul a declarat că discută decizia Gazprom din Rusia de a opri fluxurile de gaze către Polonia şi Bulgaria cu partenerii Uniunii Europene şi, deşi această mişcare este considerată a fi îngrijorătoare, securitatea aprovizionării este garantată în prezent, transmite Bloomberg.

„Per total, fluxurile de gaze sunt în prezent la un nivel stabil, dar monitorizăm situaţia foarte îndeaproape”, a declarat miercuri Ministerul Economiei din Berlin.

Miercuri dimineaţa, Gazprom a emis o declaraţie în care a spus că a oprit livrările atât către Polonia, cât şi către Bulgaria - ambii mari consumatori de gaz rusesc - din cauza plăţilor care nu au fost efectuate în moneda rusă. A spus că livrările vor fi reluate odată ce aceste plăţi vor fi efectuate.

Preţul contractelor futures, care urmăresc preţul en-gros al gazului din Europa, a crescut cu aproximativ 20%, iniţial, apoi a scăzut până la o creştere de 8%, la 106 euro/MWh. Preţurile sunt de peste şase ori mai mari decât acum un an.

Ursula von der Leyen, preşedinta Comisiei Europene, a acuzat Rusia că a încercat să folosească gazul ca „instrument de şantaj”, după decizia Gazprom de a suspenda livrările.

Într-o declaraţie, ea a numit acţiunea Rusiei „nejustificată şi inacceptabilă” şi spus că Rusia este un furnizor de gaz nesigur. Von der Leyen a spus că UE este pregătită pentru acest scenariu, pe măsură ce tensiunile cresc între Rusia şi Occident cu privire la invazia din Ucraina. UE a lucrat pentru a asigura livrări alternative şi „cele mai bune” niveluri posibile de stocare a gazelor, a adăugat ea.