Uniunea Europeană are un „plan solid” de represalii împotriva taxelor impuse de Donald Trump, a declarat marți șefa executivului UE, Ursula von der Leyen. Ea adaugă că ar prefera să negocieze o soluție cu președintele american.

Administrația Trump a instituit în martie taxe pentru importurile de oțel și aluminiu, iar joi, vor intra în vigoare taxe mai mari pentru automobile. De asemenea, Trump va prezenta miercuri planuri pentru „tarife reciproce”.

Von der Leyen a declarat că înțelege argumentele Statelor Unite conform cărora alții au profitat de normele comerciale globale, adăugând că și UE a avut de suferit. Ea a mai spus că înțelege că SUA doresc să se reindustrializeze, la fel ca UE.

Cu toate acestea, ea a precizat că taxele americane vor alimenta inflația și vor face ca fabricile din SUA să plătească mai mult pentru componente, ceea ce va duce la pierderea locurilor de muncă.

„Obiectivul nostru este o soluție negociată. Dar, desigur, dacă va fi nevoie, ne vom proteja interesele, oamenii și companiile. (...) Nu vrem neapărat să ripostăm. Dar dacă este necesar, avem un plan puternic de represalii și îl vom folosi”, a declarat von der Leyen într-un discurs susținut în fața Parlamentului European de la Strasbourg.

Von der Leyen a mai spus că UE ar trebui să își diversifice schimburile comerciale și să elimine barierele interne din calea afacerilor transfrontaliere pe piața sa unică.

Luni, China, Japonia și Coreea de Sud au convenit să răspundă împreună la taxele impuse de SUA.

Declarațiile au venit după ce cele trei țări au purtat duminică primul dialog economic din ultimii cinci ani, încercând să faciliteze comerțul regional, în timp ce puterile asiatice în materie de export se luptă împotriva taxelor impuse de președintele american Donald Trump.

Japonia și Coreea de Sud doresc să importe materii prime semiconductoare din China, iar China este, de asemenea, interesată să cumpere cipuri din Japonia și Coreea de Sud, potrivit presei chineze.

Toate cele trei părți au convenit să consolideze cooperarea în cadrul lanțului de aprovizionare și să se angajeze într-un dialog mai intens privind controlul exporturilor, se arată în comunicat.

În timpul reuniunii de duminică, miniștrii Comerțului din cele trei țări au convenit să „coopereze îndeaproape pentru discuții cuprinzătoare la nivel înalt” privind un acord de liber schimb Coreea de Sud-Japonia-China pentru a promova „comerțul regional și global”, potrivit unei declarații publicate după reuniune.