Administraţia Vladimir Putin a reiterat, luni, că trupele mobilizate în apropierea frontierei cu Ucraina nu reprezintă nicio ameninţare, respingând preocupările exprimate de Alianţa Nord-Atlantică. Pe de altă parte, americanii au constatat o imensă acumulare militară în zona arctică.

„Armata rusă transferă militari pe teritoriul Rusiei în direcţia pe care o consideră necesară, pentru a garanta securitatea ţării. Nu trebuie să fie nimeni alarmat", a declarat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Preşedinţiei Rusiei, citat de agenţia Tass.

„Rusia nu reprezintă ameninţări pentru nicio ţară din lume, nu reprezintă ameninţări nici pentru Ucraina", a subliniat Dmitri Peskov.

Alianţa Nord-Atlantică a exprimat preocupări privind suplimentarea efectivelor militare ruse în apropierea frontierelor Ucrainei. „Membrii Alianţei Nord-Atlantice împărtăşesc preocupările referitoare la activităţile militare ruse de amploare efectuate în interiorul şi în jurul Ucrainei", a declarat un oficial NATO citat de agenţia Reuters.

Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a declarat vineri că a primit asigurări din partea omologului său american, Joseph Biden, că Statele Unite vor apăra Ucraina în cazul unei „agresiuni" a Rusiei. Volodimir Zelenski a anunţat că a discutat prin telefon, vineri, cu preşedintele Statelor Unite, Joseph Biden. „Am discutat în detaliu despre situaţia din Donbas. Preşedintele Biden m-a asigurat că Ucraina nu va fi lăsată niciodată singură în faţa agresiunii Rusiei", a afirmat Volodimir Zelenski. Preşedinţia SUA a confirmat informaţiile. „Preşedintele Joseph Biden a vorbit cu preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski. Preşedintele Biden a afirmat susţinerea neclintită a Statelor Unite pentru suveranitatea Ucrainei şi integritatea teritorială a acestei ţări, în contextul agresiunilor continue ale Rusiei în Donbas şi Crimeea", a anunţat Casa Albă vineri.

Rusia continuă să acumuleze efective militare în apropierea frontierelor Ucrainei, generând riscuri pentru securitatea ţării, a afirmat săptămâna trecută Ruslan Homciak, şeful Statului Major al armatei ucrainene, denunţând şi încălcarea armistiţiului de către insurgenţii proruşi din regiunile separatiste est-ucrainene.

Rusia acumulează o forță militară fără precedent în Arctica și își testează cele mai noi arme într-o regiune proaspăt rămasă fără gheață din cauza schimbărilor climatice, în încercarea de a-și securiza zona de nord și de a deschide o rută de transport maritim cheie din Asia către Europa, arată CNN.

Experții în domeniul armelor și oficiali occidentali și-au exprimat îngrijorarea cu privire la o „super-armă”, torpila Poseidon 2M39. Această torpilă fără pilot și nedetectabilă este alimentată de un reactor nuclear și este concepută de designerii ruși pentru a se strecura pe fundul mării. Dispozitivul este destinat să livreze un focos de mai multe megatone, potrivit oficialilor ruși.

În noiembrie, Christopher A Ford, pe atunci secretar de stat adjunct pentru securitate internațională și neproliferare, a declarat că Poseidon este conceput pentru a „inunda orașele de coastă ale SUA cu un tsunami radioactiv”.

Imaginile prin satelit furnizate CNN de compania de tehnologie spațială Maxar detaliază o acumulare continuă de baze și tehnică militară rusă în zona arctică a țării, împreună cu facilități de depozitare subterane, probabil pentru Poseidon și alte arme noi. Tehnica militară include bombardiere și avioane MiG31BM și noi sisteme radar aproape de coastele Alaskăi.