Rusia şi SUA, acuzate că au ucis zeci de civili nevinovaţi - Crime de război în Siria
Atacuri aeriene, efectuate aparent de către avioane de război ruseşti în vestul Siriei, au ucis zeci de civili, denunţă Human Rights Watch (HRW), apreciind că pot fi asimilate unor crime de război.
Raidurile au avut loc pe 15 octombrie în nordul provinciei Homs, unde avioane ruseşti şi siriene susţineau o ofensivă terestră a armatei siriene şi a aliaţilor ei împotriva unor grupări rebele, a precizat organizaţia nonguvernamentală cu sediul la New York. Forţele ruseşti sunt vizate de o serie de acuzaţii potrivit cărora bombardează zone civile, după declanşarea campaniei luna trecută, într-un efort de a susţine regimul preşedintelui Bashar al-Assad, un aliat apropiat al Moscovei. Societatea Medicală Siriano-Americană (SAMS) a acuzat că avioane ruseşti vizează în mod repetat spitale. Rusia a negat aceste acuzaţii, subliniind că nu vizează civili în operaţiunile din Siria.
"Atacurile la întâmplare sau disproporţionate reprezintă încălcări ale legilor războiului, pe care Rusia are obligaţia să le ancheteze", subliniază ONG-ul în comunicat.
Unul dintre cele mai sângeroase atacuri aeriene din Homs a vizat o casă din satul Ghantou şi s-a soldat cu moartea a 46 de membri ai aceleiaşi familii, potrivit HRW, care citează participanţi la intervenţia de după raid şi activişti locali.
Alt atac, în zona unei brutării din localitatea Ter Maaleh, s-a soldat cu moartea a 13 civili şi unui lider local al opoziţiei din cadrul Armatei Siriene Libere (ASL), potrivit unor martori citaţi de organizaţie.
Şi americanii...
Coaliţia condusă de americani, care bombardează gruparea Statul Islamic (SI) atât în Siria cât şi în Irak, este la rândul ei acuzată de uciderea unor civili.HRW a solicitat în septembrie 2014 o anchetă cu privire la un presupus atac american cu rachete, în nord-vestul Siriei, soldat potrivit unor locuitori din zona respectivă cu cel puţin şapte morţi în rândul civililor. Pentagonul anunţa atunci că armata anchetează acuzaţiile, dar că nu găsise, la momentul respectiv, vreo probă care să le susţină.
Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului, un ONG cu sediul în Marea Britanie care monitorizează conflictul, anunţa în mai că peste 50 de persoane au fost ucise, în apropiere de oraşul Alep, în atacuri aeriene ale coaliţiei occidentale. Armata americană a promis să ancheteze acuzaţiile. Comandamentul Central american confirma la vremea respectivă că forţele coaliţiei au efectuat atacuri aeriene în zonă, dar adăuga că nu deţinea indicii potrivit cărora ar fi fost ucişi civili în bombardamantele respective.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.