Rușii refuză să confirme că l-au primit - Bucurie în Siria după fuga lui Bashar al-Assad
Sirieni bucuroşi s-au adunat luni în Piaţa Omeiazilor din centrul capitalei Damasc pentru a sărbători căderea preşedintelui Bashar al-Assad, după ce interdicţia de circulaţie pe timpul nopţii, impusă de rebeli, a fost ridicată.
Preşedintele înlăturat Bashar al-Assad a fugit duminică din Damasc, alungat de o ofensivă spectaculoasă a rebelilor islamişti, un punct de cotitură în istorie care a pus capăt unei jumătăţi de secol de conducere necontestată de către clanul familiei sale. Kremlinul a refuzat luni să confirme dacă liderul sirian se află la Moscova, aşa cum au susţinut agenţiile ruse de presă duminică.
Un număr mare de luptători rebeli s-au adunat în Piaţa Omeiazilor, cărora li s-au alăturat dimineaţa devreme sirienii care au venit să sărbătorească căderea preşedintelui ţării în vehiculele lor.
„Este de nedescris, nu credeam că acest coşmar se va termina, renaştem”, se entuziasmează Rim Ramadan (49 de ani), angajată a Ministerului de Finanţe, venită să sărbătorească momentul în piaţă.
„De 55 de ani ne-a fost frică să vorbim, chiar şi acasă, ne spuneam că pereţii au urechi. Avem impresia că trăim un vis”, a declarat ea, pe un fundal de zgomote puternice de focuri de armă de sărbătoare şi claxone.
Din piaţă se putea vedea fumul care se ridica din cartierele vecine, în care se găsesc clădirile serviciilor de securitate incendiate duminică, potrivit jurnalistului.
Mai devreme, capitala Siriei era aproape pustie la începutul ridicării interdicţiei de circulaţie, impusă până la ora 05.00 (02.00 GMT).
„Am ieşit azi şi îi mulţumesc lui Dumnezeu (..) nu avem de ce să ne ne temem, totul este bine în ţară. Sperăm doar că economia va reveni pe drumul cel bun şi că totul va fi bine”, a afirmat Abdelmonem Naqli, în vârstă de 40 de ani.
După ridicarea interdicţiei de circulaţie, doar o mică parte din magazine s-au redeschis. Instituţiile publice sunt închise, inclusiv şcolile, iar un corespondent a văzut luptători Hayat Tahrir al-Sham (HTS) dislocaţi în jurul Băncii Centrale a Siriei.
„Mulţumită lui Dumnezeu, suntem eliberaţi (..) şi acum aşteptăm ca lucrurile să se îmbunătăţească încetul cu încetul”, a reacţionat Aamer al-Debass (61 de ani).
Pe 27 noiembrie, o coaliţie de rebeli condusă de grupul islamist radical HTS a lansat o ofensivă din Idlib (nord-vest). În zece zile, confruntaţi cu prăbuşirea forţelor guvernamentale, rebelii au cucerit teritorii vaste şi oraşele mari Alep (nord), Hama (centru), Deraa (sud) şi Homs, înainte de a intra în capitală. Este cea mai spectaculoasă ofensivă de la începutul războiului civil, declanşat în 2011 după represiunea sângeroasă a manifestaţiilor pro-democraţie şi care a făcut peste 500.000 de morţi.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.