Fostul premier japonez Shinzo Abe a murit după ce a fost împușcat în timp ce susținea un discurs în orașul Nara din vestul țării, a anunțat televiziunea de stat NHK.

În vârstă de 67 de ani, acesta a suferit răni în partea dreaptă a gâtului și la clavicula stângă, a declarat Departamentul de pompieri al orașului Nara, adăugând că a fost în stop cardiac înainte de a fi dus la spital.

Televiziunea publică NHK a difuzat imagini care îl arată pe fostul premier japonez prăbușit în stradă, cu gărzile de securitate alergând spre el.

Un nor de fum alb a fost văzut în timp ce Abe ținea un discurs de campanie. Un reporter aflat la fața locului a declarat că a auzit două bubuituri consecutive în timpul discursului.

 

Asasinul a fost reţinut imediat de forţele de ordine, iar acesta a declarat că era nemulțumit de Abe și a vrut să-l ucidă. Primele informații arată că acesta a folosit o armă artizanală. Fostul premier a murit la aproximativ 5 ore și jumătate după ce a fost împușcat.

Fostul prim-ministru Shinzo Abe, cel mai longeviv lider al Japoniei, a murit vineri la câteva ore după ce a fost împușcat în timp ce făcea campanie pentru alegerile parlamentare, șocând o țară în care violența politică este rară și armele sunt strict controlate, potrivit Reuters.

Un bărbat a deschis focul asupra lui Abe, în vârstă de 67 de ani, din spate, cu o armă aparent artizanală. A fost primul asasinat al unui premier japonez în exercițiu sau al unui fost premier japonez de la perioada militarismului antebelic din anii 1930.

Spitalul care a încercat să îl salveze a declarat că a murit la aproximativ 5 ore și jumătate după ce a fost împușcat. Un medic a declarat că Abe a sângerat până la moarte din cauza a două răni adânci, una în partea dreaptă a gâtului. El nu avea semne vitale când a fost adus la spital.

Premierul Fumio Kishida a condamnat atacul în "termenii cei mai fermi", în timp ce poporul japonez și liderii mondiali și-au exprimat șocul.

"Acest atac este un act de brutalitate care a avut loc în timpul alegerilor - chiar fundamentul democrației noastre - și este absolut de neiertat", a declarat Kishida, care se străduia să-și țină emoțiile sub control.

Un oficial al pompierilor declarase că Abe părea să fie în stare de stop cardiac când a fost transportat cu elicopterul la spital.

Poliția a declarat că un bărbat în vârstă de 41 de ani suspectat că a tras a fost arestat. Conform NHK, suspectul a fost identificat ca fiind Tetsuya Yamagami, o perioadă fiind militar în forţele navale japoneze.