Situaţia din Libia rămâne explozivă şi patru puteri europene ameninţă cu sancţiuni - Turcia toarnă gaz pe foc
Franţa, Regatul Unit, Italia şi Germania au ameninţat luni cu sancţionarea tuturor celor care creează obstacole în calea negocierilor interlibiene menite să înfiinţeze instituţii de tranziţie până la alegerile prevăzute să aibă loc în decembrie 2021, informează AFP.
„Suntem gata să luăm măsuri împotriva celor care împiedică Forumul libian de dialog politic şi alte căi ale procesului de la Berlin, precum şi a celor care continuă să jefuiască fondurile de stat sau să aducă atingere drepturilor omului" în Libia, subliniază cele patru capitale europene într-un comunicat comun dat publicităţii de Preşedinţia franceză. Comunicatul a survenit după ce Turcia s-a opus, duminică, unor controale efectuate de marina germană în Mediterana, asupra unor vapoare sub pavilon turc, suspecte de contrabandă.
Libia se află în haos din 2011 şi este împărţită din 2014 între facţiuni rivale din estul şi vestul ţării, iar principalele instituţii ale statului sunt, de asemenea, împărţite sau controlate de grupări armate.
Guvernul de Uniune Naţională (GNA) recunoscut la nivel internaţional deţine puterea în capitala Tripoli, în timp ce Armata Naţională Libiană (LNA) a mareşalului Khalifa Haftar controlează estul ţării.
Ambele tabere sunt marcate de diviziuni politice, regionale şi ideologice între facţiunile armate care le susţin. În plus, puteri străine furnizează arme şi mercenari. În acest context complex, mulţi libieni rămân sceptici cu privire la eforturile de pace.
Comunicatul celor patru puteri militare europene vine în contextul în care Turcia s-a opus unui control maritim derulat de militarii germani care patrulează în Mediterana. Toate aceste ţări însă sunt membre NATO, iar poziţia Turciei a stârnit iritare între aliaţi.
Turcia i-a obligat pe militarii germani să renunţe la o operaţiune de aplicare a embargoului asupra armamentului pentru Libia, transmite dpa.
Potrivit Comandamentului Interarme al Germaniei, marinarii germani au urcat duminică la bordul unui cargou turcesc suspect, pentru a verifica încărcătura. La scurt timp, Turcia s-a opus percheziţiei, iar forţele germane au fost nevoite să abandoneze misiunea.
Germania participă din august la misiunea „Irini” a Uniunii Europene, al cărei obiectiv este să împiedice livrările de arme către Libia, unde este în curs un conflict, şi să combată contrabanda cu petrol şi carburanţi.
Violenţele din Libia continuă din 2011, când a fost răsturnat de la putere dictatorul Muammar Gaddafi. Ţara a ajuns un câmp de luptă prin intermediari, iar în conflict au fost atrase forţe
Comentarii
Nu există nici un comentariu.