Situație tensionată în Golful Persic - Iranul a capturat un petrolier străin
Gardienii Revoluţiei din Iran au anunţat, joi, capturarea, în Strâmtoarea Hormuz, a unui petrolier străin suspectat de activităţi de contrabandă.
Nava a fost capturată în apropierea Insulei Larak din Strâmtoarea Hormuz, un culoar maritim strategic situat la intrarea în Golful Persic. Potrivit postului tv IRIB, nava, care are 12 membri ai echipajului, a fost tractată duminică, după ce a semnalat o problemă tehnică, iar ulterior s-a decis sechestrarea vasului sub acuzaţia de contrabandă cu petrol. Flota militară a V-a a SUA a anunţat că este la curent cu acest incident.
Gardienii Revoluţiei din Iran nu au oferit detalii care să ajute la identificarea navei, dar ar putea fi vorba de petrolierul dispărut de câteva zile în Strâmtoarea Hormoz.
Un petrolier din Emiratele Arabe Unite, MT Riah, este dispărut de câteva zile în Strâmtoarea Hormuz, iar Administraţia Donald Trump suspectează că nava a fost capturată de Iran.
Cel puţin şase nave comerciale au fost atacate în ultimele luni în Strâmtoarea Hormuz, iar Statele Unite au atribuit incidentele Iranului, care a negat orice implicare.
Iranul a avertizat Statele Unite şi Marea Britanie după capturarea unui petrolier în largul Gibraltarului
Statele Unite şi Marea Britanie "vor regreta puternic" că au capturat un petrolier în largul Gibraltarului, au avertizat Gardienii Revoluţiei iraniene, conform agenţiei semioficiale Fars. "Statele Unite şi Marea Britanie vor regreta puternic capturarea petrolierului" în largul Gibraltarului. "Dacă inamicul ar fi făcut măcar o mică analiză, nu ar fi recurs la aşa ceva", a declarat amiralul Ali Fadavi, adjunct al comandantului Gardienilor Revoluţiei din Iran. "Capturarea petrolierului a fost un act de stupiditate, o trăsătură pe care o are preşedintele SUA şi, într-o anumită măsură, şi britanicii", a adăugat Ali Fadavi. Gardienii Revoluţiei din Iran au negat că ar fi încercat să captureze săptămâna trecută o navă britanică în Strâmtoarea Hormuz.
Membri ai Forţelor navale regale britanice au capturat acum două săptămâni petrolierul Grace 1, suspectat că ar fi transportat petrol iranian spre Siria prin încălcarea sancţiunilor impuse de Statele Unite şi de Uniunea Europeană. Administraţia de la Teheran a avertizat că ar putea captura o navă britanică în cazul în care Marea Britanie nu eliberează petrolierul sechestrat în Gibraltar.
Capturarea petrolierului Grace 1, cu lungimea de 330 de metri, intervine într-un moment sensibil, riscând să amplifice criza dintre Iran şi Occident pe tema Acordului nuclear din 2015, contestat vehement de Administraţia Donald Trump. Petrolierul a fost capturat la circa patru kilometri sud de Gibraltar, într-o zonă pe care Marea Britanie o consideră că îi aparţine, deşi Spania, ce revendică Gibraltarul, susţine că incidentul a avut loc în apele teritoriale spaniole. "Avem motive să credem că nava Grace 1 transporta petrol spre Rafinăria Banyas din Siria. Rafinăria este proprietatea unei entităţi aflate pe lista de sancţiuni a UE impuse Siriei", a declarat şeful Guvernului regional din Fabian Picardo. Ministrul spaniol de Externe, Josep Borrell, a declarat că petrolierul a fost capturat la solicitarea Statelor Unite.
Relaţiile Statelor Unite cu Iranul sunt tensionate din cauza sancţiunilor impuse de Administraţia Donald Trump după retragerea din Acordul nuclear semnat de marile puteri cu Teheranul. Preşedintele SUA vrea limitarea activităţilor nucleare şi balistice iraniene. Tensiunile s-au amplificat după ce Iranul a doborât o dronă militară americană.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.