Guvernul ungar a decretat marţi stare de criză din cauza imigraţiei în masă, în două judeţe din sudul Ungariei. Cu câteva ore înainte, Ministerul Muncii din Serbia a anunţat că refugiaţii respinşi de maghiari nu vor fi acceptaţi de sârbi, avertizând că va trimite militari la frontiera celor două ţări.

Măsurile pentru judeţele Bacs-Kiskun şi Csongrad au intrat în vigoare marţi la orele 12.30-13.00 (13.30-14.00, ora României), a precizat Zoltan Kovacs.

Ungaria şi-a înăsprit legislaţia împotriva migraţiei ilegale, astfel că, de la miezul nopţii de luni spre marţi, traversarea ilegală a frontierelor ţării este considerată infracţiune şi se pedepseşte cu trei ani de închisoare şi expulzarea din ţară. Traficanţii de persoane riscă pedepse cu închisoarea mai dure decât înainte. De exemplu, cei care organizează astfel de operaţiuni riscă între zece şi 20 de ani de detenţie. Conform noii legislaţii, avarierea gardului de la frontieră este o infracţiune care se pedepseşte cu închisoarea sau expulzarea. De asemenea, Guvernul poate decreta stare de criză din cauza imigraţiei în masă, pentru o perioadă de până la şase luni. Parlamentul va dezbate în curând un proiect care oferă armatei prerogative speciale în vederea protejării frontierei alături de poliţie şi biroul pentru imigraţie, după decretarea stării de criză din cauza imigraţiei. Parlamentul urmează să voteze legislaţia în ultima săptămână din septembrie.

Serbia nu va accepta refugiaţii respinşi de autorităţile ungare, avertizând că va trimite militari la frontiera celor două ţări pentru a împiedica întoarcerea refugiaţilor. Secretarul de stat al Ministerului Muncii, Nenad Ivanisevici, a declarat, luni seară, că Serbia va trimite militari la frontiera cu Ungaria, dacă va fi necesar, afişând o poziţie vehementă în ceea ce priveşte găzduirea refugiaţilor respinşi. "Dacă vor să-i trimită înapoi, vor trebui să-i trimită înapoi în Grecia. Aceea a fost prima ţară prin care au intrat în UE. Nu îi vom accepta chiar şi cu preţul ca Serbia să trimită soldaţi la frontieră", a precizat Ivanisevici. Cei mai mulţi imigranţi care ajung în Grecia sau Italia pornesc înspre Macedonia, continuându-şi drumul prin Serbia, Ungaria, Austria pentru a solicita azil în Germania.