Uniunea Europeană se descrie ca fiind un model pentru libertatea presei și o putere globală exemplară, însă a eșuat în a face față provocărilor care afectează jurnaliștii din statele membre, potrivit unui raport al organizației Committee to Protect Journalists.

Deși multe dintre cele 28 de state membre ale Uniunii Europene (UE) ocupă poziții de top în clasamentele internaționale privind libertatea presei, există provocări semnificative care subminează această libertate și apar noi amenințări, se spune în raportul realizat de Committee to Protect Journalists (CPJ), care se prezintă pe site-ul propriu ca fiind o organizație independentă și nonprofit, ce promovează libertatea presei în lume.

Conform sursei citate, legi care penalizează defăimarea și blasfemia sunt încă în vigoare în câteva state membre, având un efect de intimidare asupra jurnaliștilor; supravegherea la scară largă amenință confidențialitatea surselor ziariștilor; accesul la informații rămâne limitat; măsurile de combatere a terorismului au determinat implementarea unei legislații și a unor practici care limitează drepturile jurnaliștilor și se răsfrânge asupra capacității lor de a-și exercita profesia.

Deși cazurile de violență sunt mai puțin frecvente, jurnaliștii au fost vizați de organizații criminale în Italia și Bulgaria, intimidați de către polițiști în Spania și uciși de organizații religioase extremiste în Franța.

"Eșecul Uniunii Europene de a face față acestor provocări nu numai că afectează jurnaliștii în interiorul statelor membre, ci subminează capacitatea UE de a apăra libertatea presei în afara granițelor sale, oferindu-le statelor autoritare alibiuri convenabile pentru propriile lor politici represive", se spune în raportul CPJ.

Ungaria, exemplu negativ!

Raportul face referire la Ungaria, în care, sub conducerea premierului Viktor Orbán, presa de stat a devenit o portavoce a Guvernului maghiar, publicitatea de la stat a fost folosită ca modalitate pentru recompensarea prietenilor Executivului și ca pedeapsă pentru disidenți, iar jurnaliștii independenți au fost marginalizați, fiind introduse totodată limitări privind libertatea de informare, fapt care a făcut să fie dificil pentru ziariști să investigheze cazurile de corupție.

Deși provocarea lui Viktor Orbán a fost privită ca un atac direct asupra jurnaliștilor și a valorilor fundamentale ale Uniunii Europene, ea nu a fost contracarată prin acțiuni ferme, precizează CPJ. Cu excepția unor proceduri limitate privind încălcarea drepturilor și a rezoluțiilor Parlamentului European, Uniunea Europeană a întârziat să ia măsuri în acest caz.

Raportul Committee to Protect Journalists a fost publicat pe 29 septembrie, pe site-ul organizației, fiind scris de Jean-Paul Marthoz, corespondent al CPJ pe lângă Uniunea Europeană. Marthoz este un jurnalist belgian și un activist privind libertatea presei și drepturile omului.