SUA, nevoite să negocieze cu al-Assad - Cinci ani de război în Siria
Conflictul din Siria a intrat ieri în al cincilea an, în contextul în care regimul lui Bashar al-Assad se simte încurajat de faptul că atenţia comunităţii internaţionale s-a mutat asupra crizei umanitare, exacerbate de ascensiunea grupării Statul Islamic (SI), scrie Agence France-Presse pe site.
Peste 210.000 de oameni au fost ucişi, iar jumătate din populaţia ţării nevoită să se refugieze din calea luptelor, determinând organizaţii în domeniul drepturilor omului să acuze comunitatea internaţională de "abandonarea Siriei".
Ţara a fost împărţită în bucăţi între forţele guvernamentale, grupări jihadiste, luptători kurzi şi restul rebelilor nejihadişti. Eforturile diplomatice sunt blocate, după ce două runde de negocieri de pace nu au condus la niciun progres şi după eşecul unei propuneri de armistiţiu la Alep. Reprimarea guvernamentală feroce asupra demonstraţiilor, de la originea conflictului, a fost cea care a condus la militarizarea acestuia şi transformarea lui într-un război pe mai multe fronturi. Agenţia ONU pentru Refugiaţi (UNHCR) apreciază că Siria este în prezent "cea mai importantă urgenţă umanitară". Aproximativ patru milioane de persoane au fugit în străinătate, dintre care peste un milion în Libanul vecin.
În ţară, peste şapte milioane de persoane au fost deplasate, iar potrivit ONU peste 60% din populaţie trăieşte, în prezent, în sărăcie. Infrastructura ţării a fost decimată, moneda este în cădere liberă, iar unii economişti afirmă că ţara a fost aruncată cu aproximativ 30 de ani în urmă din punct de vedere economic. Aproximativ 13.000 de persoane au fost torturate până la moarte, în detenţie, de către Guvern, de la începutul conflictului. Alte zeci de mii de persoane se află în continuare în închisorile regimului şi în centre de detenţie, multe dintre ele fiind dispărute după ce sunt arestate.
Secretarul de stat american John Kerry declara ieri că Statele Unite vor "fi nevoite să negocieze, până la urmă, cu preşedintele sirian Bashar al-Assad".
El a subliniat că Washingtonul îl îndeamnă pe preşedintele sirian Bashar al-Assad să înceapă noi negocieri, după ce două încercări anterioare au eşuat.
Statele Unite acţionează la o "relansare" a eforturilor în vederea găsirii unei soluţii politice şi să pună capăt războiului, a declarat Kerry într-un inerviu acordat din staţiunea egipteană Sharm el-Sheikh.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.