Departamentul american al Apărării va începe să ofere instruire armatei ucrainene, extinzând actualul programul de asistenţă militară, care era limitat la unităţi subordonate Ministerului ucrainean de Interne. Imediat, Vladimir Putin, a aprobat o serie de modificări ale reglementărilor maritime, în sensul extinderii activităţilor flotei ruse în Marea Neagră, în Marea Baltică şi Marea Mediterană

"Programul de instruire este parte a cooperării pe termen lung în materie de apărare cu Ucraina şi se va desfăşura la invitaţia Administraţiei ucrainene. Acest program suplimentar va aduce nivelul total al asistenţei oferite Ucrainei începând din 2014 la 244 de milioane de dolari", a comunicat Departamentul de Stat american. Până acum, misiunea de instruire a Statelor Unite se limita la membrii Gărzilor naţionale, unităţi subordonate Ministerului de Interne. Peste câteva luni, instructorii Pentagonului vor începe să colaboreze cu armata ucraineană.

Generalul Ben Hodges, comandantul forţelor americane din Europa, declara acum două săptămâni că se analiza posibilitatea extinderii misiunii de instruire a membrilor serviciilor de securitate ucrainene. Antrenamentele vor începe în toamna acestui an şi se vor desfăşura în vestul Ucrainei, în apropierea frontierei cu Polonia. Statele Unite oferă serviciilor de securitate ucrainene echipamente militare neletale, în contextul conflictului cu insurgenţii separatişti proruşi. "Nu există niciun plan de modificare a asistenţei oferite", a dat asigurări Mark Toner, un oficial din cadrul Departamentului de Stat.

Decizia Statelor Unite de a extinde misiunea de instruire militară în Ucraina a atras critci dure din partea Rusiei, iar preşedintele Vladimir Putin a decis extinderea activităţilor maritime militare în Marea Neagră, în Marea Baltică şi Marea Mediterană, pe fondul consolidării prezenţei militare NATO, anunţă vicepremierul rus Dmitri Rogozin.

"Preşedintele Vladimir Putin a promulgat duminică o serie de anexe la Doctrina maritimă. Amendamentele la Doctrina navală a Rusiei au devenit necesare din cauza extinderii NATO spre Est şi în contextul unificării Crimeei cu Rusia", a explicat Rogozin, potrivit agenţiei TASS.

"Erau necesare schimbări în contextul modificării situaţiei politice internaţionale şi al consolidării rolului Rusiei de mare putere navală", a subliniat Rogozin. "Se pune un accent special pe zonele atlantică şi arctică. Suntem atenţi la zona Oceanului Atlantic, în contextul extinderii NATO spre Est şi construirii infrastructurii militare în apropierea frontierelor ruse", a explicat Rogozin. "Al doilea element luat în considerare este cel al unificării Crimeei şi Sevastopolului cu Rusia. În al treilea rând, există intenţia de a relua prezenţa flotei ruse în Marea Mediterană", a insistat Rogozin.