Aproximativ 200.000 de persoane au marcat joi seara, la Leipzig (est), cu lumânări în mână, 25 de ani de la o manifestaţie în fosta Republică Democrată Germania (RDG) comunistă care a zdruncinat Zidul Berlinului, cu o lună înainte de căderea acestuia.

La finalul unei zile emoţionante de comemorări, mulţimea s-a adunat la căderea serii în Piaţa Auguste, care în urmă cu 25 de ani se numea Karl-Marx, în care preşedinţii polonez, ungur, ceh şi slovac au salutat, pe rând, acest episod decisiv al sfârşitului blocului comunist. Apoi, cei aproximativ 200.000 de manifestanţi - potrivit oraşului - au refăcut drumul de 3,6 kilometri la periferia Leipzigului, aşa cum au procedat pe 9 octombrie 1989 cele aproximativ 70.000 de persoane împotriva cărora, spre surprinderea generală, Stasi (poliţia politică) şi armatele est-germană sau sovietică nu au încercat să lupte. Aceste manifestări se desfăşoară în contextul în care tensiunile dintre Occident şi Rusia, pe fondul crizei ucrainene, au trezit cele mai rele amintiri din Războiul Rece, aşa cum au spus mai mulţi vorbitori. Succesul acestei manifestaţii, în urmă cu 25 de ani, i-a însufleţit pe germanii din Est, care au ieşit tot mai numeroşi în stradă, până la anunţarea, în seara lui 9 noiembrie, că sunt autorizaţi să călătorească după cum doreau.

"Fără 9 octombrie nu ar fi existat un 9 noiembrie. Libertatea a precedat unitatea", a declarat preşedintele Republicii germane Joachim Gauck, care era la vremea respectivă un pastor activist pentru drepturile omului la Rostock (nord), în ceremonia oficială din Gewandhaus, sala de concerte din Leipzig.